Foto: TT

Franska terrorister begravda i hemlighet

Uppdaterad
Publicerad

Stämningen i Frankrike är fortfarande mycket spänd tio dagar efter terrordådet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion. Myndigheterna gör allt för att dämpa anti-muslimska stämningar. Bland annat begravdes gärningsmännen i hemlighet i en anonyma gravar.

Franska myndigheter har en svår uppgift. Dels måste de motverka de anti-muslimska stämningar som har kommit upp till ytan efter terrordåden i Paris, dels måste de värna yttrandefriheten och även undvika att extrema jihadister får platser att vallfärda till.

I dag kom beslutet att en planerad demonstration i Paris i morgon stoppas. Demonstrationen var tänkt att gå under parollen ”islamister ut ur Frankrike”. En domstol slog fast att polisen hade rätt att förbjuda demonstrationen av säkerhetsskäl.

Terrordåd mot fransk tidning

Omärkta gravar

Det blev också känt att terroristerna som slog till mot den franska satirtidningen, Said Kouachi, begravdes i hemlighet under natten mot lördagen. Said Kouachi lades i en omärkt grav i staden Reims, där han levde före attacken.

Borgmästaren i Reims hade motsatt sig att Kouachi skulle begravas i staden med motiveringen att graven skulle bli en vallfärdsplats för fanatiker och extremister. Han tvingades dock acceptera begravningen, men graven är omärkt.

Cherif Kouachi begravdes under stort säkerhetspådrag i en omärkt grav i hemstaden Gennevilliers, utanför Paris.

Bröderna Said och Cherif Kouachi sköts ihjäl två dagar efter terrordådet i samband med att polisen stormade en industribyggnad norr om Paris.

15.000 extrapoliser

Samtidigt är bevakningen av gator i torg i Frankrike fortfarande kraftigt förstärkt. Nära 15.000 extrapoliser finns utposterade för att höja säkerheten.

President Francois Hollande talade i dag i staden Tulle. Han sade att nationen klarat av de tragiska händelserna med värdighet.

– Vi vet förstås att det fortfarande finns hot, men livet måste gå vidare och vi kommer ut starkare på andra sidan. Det är det bästa svaret vi kan ge terroristerna, sade Hollande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet