Franska poliser utanför den kosherbutik i Paris där fyra judiska kunder sköts ihjäl den 9 januari i år. Foto: TT

Franska judar flyr ökad antisemitism

Publicerad

Efter terrorattentatet på en judisk matvarubutik i Paris har mer än 3.000 franska judar lämnat in intresseanmälan om att flytta till Israel. Det kan jämföras med 200 under samma period förra året. Ökad antisemitism uppges vara den främsta orsaken till den växande skaran, säger en organisation som hjälper till med flyttarna.

– Det finns en känsla av otrygghet. Man är orolig och känner sig inte längre hemma här, säger Daniel Benhaim, direktör för Agence Juive Pour Israel i Paris.

Han berättar att flyttsiffrorna de senaste åren stadigt klättrat uppåt i takt med att antalet antisemitiska attacker ökat. Under 2013 räknade organisationen till 3.200 flyttar, och under förra året hade de mer än fördubblats, till 7.200.

– Sedan 2006 mördar man judar i Frankrike på grund av deras religion, säger han till TT, och refererar till det groteska antisemitiska mordet på 26-årige Ilan Halimi, som 2006 kidnappades och utsattes för tortyr under tre veckors tid.

När han hittades, naken och handfängslad intill en tågstation utanför Paris, var Halimi så illa däran att han dog på väg till sjukhus av sina skador.

2012 skakades Frankrike av ytterligare en dödlig attack när Mohammed Merah, en ung fransk-algerisk radikaliserad islamist, stormade en judisk skola i Toulouse och mördade tre barn och en rabbin. När Amédy Coulibaly den 9 januari sköt ihjäl fyra judiska kunder i en parisisk kosherbutik hade totalt nio franska judar satt livet till på lika många år på grund av sin religiösa tillhörighet.

På helspänn

Men det förekommer även dåd med delvis andra bevekelsegrunder. I december utsattes ett ungt judiskt par för ett brutalt rån i utkanten av Paris där kvinnan även våldtogs för att ”de var judar och hade pengar”. I början av februari attackerade en knivman tre soldater som bevakade ett judiskt kulturcenter i rivierastaden Nice och knappt två veckor senare förstördes omkring 300 gravstenar på en judisk kyrkogård i Alsace, i nordöstra Frankrike.

I Paris är man på helspänn. I huvudstadens judiska kvarter, Le Marais, duggar det tätt med poliser och militärer med automatvapen. På Rue des Rosiers, en av kvarterets mest välkända gator, kan man räkna till minst tio beväpnade poliser och militärer på en sträcka om omkring 100 meter. Gatan är även blockerad av en piketbil och stämningen känns nervös och orolig.

Israel uppmuntrar till flytt

Alain Levy har skrivit en guidebok om hur man flyttar till Israel och är en av de tusentals franska judar som planerar att emigrera med sin familj.

– Stämningen blir bara värre och värre. Jag har bett min son att inte bära den judiska hatten när han är ute och sagt åt mina barnbarn att inte bära kippa, sager han till TT.

Levy säger att sedan hans guidebok publicerades i september får han tjogvis av förfrågningar varje dag.

– Minst 60 procent av de som flyttar gör det på grund av antisemitismen, hävdar han.

När Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i januari besökte Paris efter terrorattentaten uppmuntrade han franska judar att söka trygghet i sitt ”hemland Israel”.

Den franska regeringen, som mobiliserat 10.000 soldater och tusentals poliser for att trygga säkerheten i landet, reagerade starkt emot uttalandet då man försöker förespråka nationell enighet.

– Ett Frankrike utan Frankrikes judar är inte längre Frankrike, sade premiärminister Manuel Valls.

Judar i Frankrike

Frankrikes judiska befolkning tros uppgå till omkring 500.000 personer.

Av de tusentals trupper och poliser som mobiliserats i Frankrike efter terrordåden i januari har 4.700 satts på bevakning vid landets 717 judiska skolor.

Omkring 15.000 franska judar beräknas emigrera till Israel under 2015.

Källa: Agence Juive Pour Israel, Frankrikes inrikesdepartement

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.