Kjolprotest i Nantes bland unga mot sexism. Foto: TT

Franska pojkar bar kjol mot sexism

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen uppmanades studenter av alla kön i Nantes att bära kjol i skolan för att belysa könsdiskriminering. Aktionen skapade ilska i Frankrike.

Skolpojkar trotsade ursinniga demonstranter när de knallade till skolan i kjol i fredags. Kjolprotesten kallades ”Ce que soulève la jupe”, ”vad höjer kjolen?”, och bakom aktionen låg studenter med stöd från Nantes utbildningsmyndighet.

– Vi la märke till att det finns mycket sexism och diskriminering i skolorna i vår region, så vi tänkte göra något åt det, berättar initiativtagaren Arthur Moinet till Euronews.

Det var inget kjoltvång för pojkarna, men ändå valde de flesta att delta i protesten. De som inte ville bära kjol bar i stället en pin med texten ”Jag slåss mot sexismen, gör du?”.

Men det var inte alla som hejade på initiativet. Barnen möttes av kraftiga motdemonstranter från antifeministiska grupper och motståndare till samkönade äktenskap. Hundratals företrädare för konservativa grupper reagerade med vrede mot kampanjen. De sa att den var en homosexuell konspiration för att förneka könsskillnader, rapporterar SvD.

”Ska flickor ha skägg nu också?”

På torsdagen sprejade den konservativa gruppen Manif pour tous (Protest för alla) ned en skola och bråk uppstod med elever, som kastade tomater. Gruppen drabbade också samman med ungdomarna på fredagen.

Manif pour tous forna ledare Frigide Barjot frågade utbildningsministern på Twitter om flickor nu ska börja bära skägg också, som Conchita Wurst. Gruppen kallade aktionen skandalös, och krävde att ministern skulle avstyra det.

– Det är inte en trivial händelse. Det är en form av crossdressing och förnekar därmet pojkarnas rätt till sin sexuella identitet. Det är respektlöst mot manlighet och kvinnlighet, säger rörelsens nuvarande ledare Ludovine de La Rochère.

Men ungdomarna mötte de vuxnas motprotester med ilska.

– De har ingen rätt att komma till vår skola och kuppa in sig på vår idé, säger tonåringen Laurine till den franska nyhetssajten 20 Minutes.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.