Foto: Scanpix

Fransk spermie blir sämre

Uppdaterad
Publicerad

Antalet befruktningsdugliga spermier hos franska män har minskat drastiskt de senaste 25 åren. Det visar en ny forskningsstudie. I Sverige är läget inte lika alarmerande.

Den oroväckande upptäckten, som publiceras i decembernumret av vetenskapstidskriften Human Reproduction, visar att en tredjedel av de potentiellt befruktningsdugliga spermierna försvunnit på 25 år.

Forskarna beskriver resultatet som en ”drastisk nedgång av normalskapta spermier”.

Spermier från 26.600 fransmän undersöktes kontinuerligt åren 1989-2005. Resultatet visar alltså på en betydande minskning av dugliga spermier.

Tidigare har liknande studier från flera länder pekat i riktning mot en stadig nedgång både vad gäller sädescellernas kvalité och mängd hos europeiska män.

En svensk studie publicerad förra året bröt dock den trenden.

Tre hundra unga svenska mäns spermier undersöktes i samband med mönstring år 2000.

Tio år senare konstaterade läkaren och forskaren Jonatan Axelsson att både sädescellernas kvalité och mängd var oförändrade. Försämringen hos europeiska män, som praktiskt taget alla tidigare undersökningar påvisat, var åtminstone vad gäller svenska män bruten.

Danska spermier färre

Ett annat intressant fynd i den svenska studien – genomförd på Skånes Universitetssjukhus -  var att bara några mil från Malmö, på andra sidan sundet, visade sig danska mäns spermiemängd vara 40 procent lägre. De danska spermierna var dessutom av sämre kvalitet.

–Det styrker ytterligare sambandet mellan testikelcancer och sädescellers livskraft. Testikelcancer är nämligen betydligt vanligare i Danmark än i Sverige. Den är dubbelt så ofta förekommande på andra sidan sundet, säger Jonatan Axelsson

Allra bäst spermier har finländska män. Hos dem är risken att få testikelcancer bara är en femtedel av risken hos danskarna.

Sambandet mellan lägre produktion av spermier och högre cancerrisk är vetenskapligt belagt.

Men den exakta orsaken är ännu inte helt klarlagd.

Forskarna misstanker, med stöd i tidigare studier, att själva behandlingen mot cancer – strålning, cytostatika, kirurgi och andra terapier – nedsätter kroppens förmåga till spermieproduktion.

Cancer en orsak

Den ökade förekomsten av testikelcancer finns med  som en bricka när pusslet sakta läggs för att utröna orsakerna. Att det saknas pusselbitar visar den franska sudien indirekt genom att en klar majoriteten av de 26.000 män som ingick i studien inte drabbades av cancer – men ändå blev sämre i att  producera befruktningsdugliga sädesceller.

Efter 25 år noterades en minskning på 33 procent, en tredjedel. Resultatet bekymrar forskarna som tror att svaret är en kombination av olika saker – ett pussel som hela tiden växer med många små bitar, komplicerat och sammansatt och utan entydigt svar.

Kemikalier en annan

Kemikalier misstänks också ligga bakom den försämrade spermiekvalitén.

I samma takt som spermieproduktionen minskat har mängden kemikalier i miljön ökat. Men även här finns det många obesvarade frågor.

Även fet kost har för övrigt pekats ut som bidragande orsak.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.