Människorättsaktivisten och journalisten Meron Estefanos följer dagligen utvecklingen i Eritrea. Hon jobbar på exilradiostationen Radio Erena. Foto: TT

”Frisläppandet påverkar inte Isaaks situation”

Uppdaterad
Publicerad

Att åtta långtidsfångar släppts ut ur Eritrianskt fängelset är mycket troligt, men har liten betydelse för Dawit Isaak. Det menar människorättsaktivisten och journalisten Meron Estefanos. Däremot florerar ett annat rykte som skulle innebära att Dawit Isaak snart skulle kunna släppas fri – om han fortfarande är i livet.

– De åtta fångar som blivit utsläppta är muslimer och det är inte speciellt konstigt att de släpps, men de tillhör en annan grupp fångar än Dawit Isaaks och därför kommer det här inte påverka hans situation speciellt mycket, säger Meron Estefanos.

Meron Estefanos är människorättsaktivist och journalist på den eritrianska exilradiostationen Radio Erena. Hon har också varit med om att bilda organisationen International Commission On Eritrean Refugees som är till för att hjälpa exileritrianer och deras anhöriga. Enligt Meron Estefanos har en hel del fångar släppts ur fängelset under det senaste året. Däribland många muslimer som massarresterades för några år sedan, men också journalister.

– Vi ser ju nu att regimen håller på att öppna upp sig mot omvärlden, förutom frisläppandet av fångar har Eritrea börjat delta i internationella möten och verkar försöka att återuppta diplomatiska kontakter med omvärlden, säger Meron Estefanos.

Oklart om Isaak lever

Däremot är den grupp som fängslades tillsammans med svensk-eritrianen Dawit Isaak annorlunda och betydligt svårare för regimen att släppa fria. 35 personer greps under en vecka 2001 och sedan dess har informationen om deras öde varit ytterst knapphändigt. Gång på gång nås dessutom Meron Estefanos av rykten om att de flesta avlidit.

– Jag tror att den eritrianska regimen vill släppa ut Dawit Isaak, men att det är svårt, man måste antingen släppa ut alla 35 eller ingen. Och ska man släppa ut de som överlevt då måste regimen först gå ut och erkänna hur många av dem som dött i fängelset. Det är enda möjligheten, säger Meron Estefanos.

Rykten om dödsbud

Under den senaste tiden har det dock florerat rykten i just den riktningen.

– Ryktena säger att de eritrianska myndigheterna börjat söka upp de 35 fångarnas familjer för att berätta för dem vilka som dött i fängelset. Om det skulle vara sant så skulle det vara en oerhört stor nyhet och ett stort tecken på att de sedan faktiskt kommer släppa ut dem som är levande, säger Marion Estefanos.

Hur trovärdiga är de här ryktena då?

– Det är svårt att säga, det här är ett land där ingen fri information förekommer och därför är det ibland rykten man får förlita sig på. Men många av ryktena vi har hört har senare visat sig stämma. Vi håller nu på att försöka få kontakt med anhöriga till de fängslade för att få reda på om ryktena stämmer. Hittills har vi inte lyckats, säger Marion Estefanos.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.