GPS-satelliterna Galileo.

Gratis europeisk GPS i rymden

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 14.27 svensk tid sköts de två första fullt operativa GPS-satelliterna Galileo upp från franska Guyana. Galileo kommer bland annat att erbjuda en gratis GPS-variant som alternativ till det amerikanska system som används i dag.

GPS-satelliterna Galileo ska göra Europa oberoende av främst det amerikanska GPS-system som så många av oss nu använder. GPS, Global Positioning System, är från början militärt, och det finns oro för att amerikanerna kan stänga av det närhelst det passar deras säkerhetsintressen. Satelliterna kommer att erbjuda en lågupplöst variant gratis, och en högupplöst variant för den som betalar.

22 satelliter ska samarbeta

Det europeiska operativa systemet ska i slutändan bestå av 22 satelliter – eller hur många det nu verkligen blir. I framtiden skulle det alltså finnas satellitnavigering via GPS, Galileo, ryska Glonass eller Kinas eget system som också är under uppbyggnad. Var och en kör sitt eget race, fast ändå med visst samarbete.

I våras när ordkonflikten mellan USA och Ryssland var intensiv på grund av den ryska aggressionen mot Ukraina, hotade en rysk viceminister med att försvåra för GPS i Ryssland om USA försvårar för Glonass på sin hemmaplan. Den konflikten tonades ner.

Skattebetalarna i EU står för notan

Det har funnits testsatelliter uppe i några år, också med svenskbyggda delar ombord. Problem har förekommit – så sent som i onsdags diskuterade europeiska rymdstyrelsen ESA kraftförsörjningsfel ombord på testsatelliter.

Under tidigare år har bekymren varit främst ekonomiska och politiska. Galileo-projektet, döpt efter den berömde italienske astronomen, skulle från början främst ha betalats av privata intressenter. Men de hoppade av, och skattebetalarna i EU-länderna fick ta notan. Sedan har det förekommit gräl mellan olika EU-länder om vem som ska få vilken del av kakan. För tre år sedan avslöjade Wikileaks att en hög tysk koncernchef i satellitbranschen sagt att Galileo ”är ett slöseri som främst tjänar franska intressen”.

Den ekonomiska frågan har varit: om det redan finns ett fungerande system, blir verkligen ett parallellt nästan likadant system verkligen lönsamt? Vad väljer företagen, och vad väljer privatpersoner? Den frågan finns förstås inget riktigt svar på än.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.