Gärningsman låtsades vara full

Uppdaterad
Publicerad

Gärningsmannen i Köpenhamn i helgen låtsades vara full för att komma helt nära den judiske man och de två poliser som vaktade synagogan på Krystalgade. Därefter drog han upp en pistol och avlossade flera skott som dödade den 37-årige judiske mannen och skadade poliserna.

Fyra av de fem poliserna som skadades i helgens angrepp vid synagogan och kulturlokalen Krudttønden vårdas fortfarande på sjukhus, uppger Jyllands-Posten. Men deras tillstånd är inte livshotande.

Samtidigt är flera av de poliser som deltog i helgens insats i centrala Köpenhamn kritiska mot den utrustning de använde. En del tvingades bära skyddsvästar i fel storlek och det har också framförts kritik över brist på vapen och träning i att använda dem.

Terrordåden i Köpenhamn

Radikaliserades i fängelset

Den misstänkte gärningsmannen har identifierats av anonyma poliskällor som 22-årige Omar Abdel Hamid El–Hussein. Han ska ha släppts från fängelset bara två veckor innan dåden, där han suttit frihetsberövad efter att ha knivskurit en ung man i tunnelbanan. Experter säger att mycket tyder på att El-Hussein radikaliserades i fängelset.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger till DR.dk att det här att gängkriminella blir extremister i fängelser är ett extra stort problem i just Danmark.

– Det förekommer även i andra länder, men inte i samma utsträckning. Radikalisering i fängelser har blivit ett så stort problem att EU:s terrorismsamordnare nyligen sa att det är bättre att hålla hemvändande Syrienkrigare utanför fängelset, så länge de inte har blod på sina händer. Fängelser är en grogrund för radikalisering.

Detta att den misstänkte gärningsmannen släppts ut ur fängelset bara veckor innan han ska ha begått de fasansfulla dåden i Köpenhamn är också typiskt för radikaliseringen.

– Man bör fokusera på radikalisering i fängelser. Det är viktigt. När de kommer ut måste myndigheter förebyggande bibehålla kontakten. Den viktigaste tiden är de första dagarna, säger Ranstorp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Köpenhamn

Mer i ämnet