Gates tar kål på fattigdomsmyter

Uppdaterad
Publicerad

Kampen mot fattigdomen i världen skadas allvarligt av tre myter. Det anser en av världens rikaste män, Microsofts grundare Bill Gates, som också är en av världens största biståndsgivare genom stiftelsen Melinda och Bill Gates Foundation.

I en intervju med Sveriges Radios USA-korrespondent Agneta Furvik utvecklar han sina tankegångar.

Den första myten, att ju fler liv som räddas i fattiga länder desto större blir hotet om en överbefolkad värld där allt fler svälter och allt blir sämre för alla, är fel, menar Gates.

– Så jag är tacksam att jag på nittiotalet fick lära mig att när fattiga människors hälsa förbättras, ja då minskar också befolkningsökningen dramatiskt. Att friskare mammor med friskare barn helt enkelt väljer att föda färre barn, säger Gates.

De andra två myterna, att vissa riktigt fattiga länder förblir fattiga vad än omvärlden gör och att bistånd ofta är rent slöseri där det mesta försvinner genom korruption, är också fel säger Gates. Det mesta av biståndet träffar rätt och det finns gott om exempel på länder som gått från fattigdom till ett hyfsat liv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.