Foto: TT

Gaza-vapenvila ser ut att hålla

Uppdaterad
Publicerad

Vapenvilan verkar hålla. Försiktig optimism sprider sig i Gaza, men också i södra Israel där raketbeskjutningen har varit som värst. Medan Hamas utropar sig som segrare verkar de flesta överens – det finns inga vinnare.

Den israeliske premiärministern, Benjamin Netanyahu, tillhör förlorarna. När konflikten i Gaza blossade upp hade han stöd av 82 procent av israelerna, med en topp när han lät skicka in marktrupperna för att förstöra tunnlarna till Israel. Nu har hans popularitet störtdykt till 32 procent, skriver tidskriften Time och hänvisar till en ny undersökning.

Slitningar inom regeringen

Slitningar inom regeringen har också blivit allt tydligare. Utrikesminister Avigdor Lieberman och ekonomiminister Naftali Bennett har båda sagt att de inte ställer sig bakom fredsavtalet.

Konflikten i Gaza 2014

Mest upprörda verkar lokalpolitikerna i södra Israel vara. Städerna där har drabbats hårdast av raketattackerna från Gaza. Itamar Shimoni, borgmästare i Ashkelon, kallar avtalet en ”kapitulation till terrorism” i tidningen Arutz Sheva.

– Vi vill se ett besegrat Hamas som ber för sitt liv, men i stället ser vi Israel som springer till förhandlingsbordet så snart en möjlighet dyker upp, säger han till tidningen.

Firades i Gaza

I Gaza firades avtalet hela natten, men när solen på onsdagen gick upp över förödelsen infann sig en känsla av desperation hos många.

– Vi är mest oroade över bristen på vatten, el och mat. Vi har inte tillräckligt med läkemedel eller läkare, säger Mahmoud Abu Rahma, på människorättsorganisationen al-Mezan, till TT per telefon.

Han beskriver den omfattande förstörelsen.

– De första uppskattningarna tyder på att minst 100 000 människor har förlorat sina hem. Det är troligen mycket mer, vi har bara inte hunnit med.

Inte klart

En av de viktigaste klausulerna i avtalet som blev klart i tisdags är att gränsövergångarna ska öppnas och att varor, mediciner och material för reparationer av nätverken för el, vatten och mobiltelefoni ska få föras in i Gaza. Men det står inte klart när detta ska börja gälla eller i vilken omfattning, skriver AFP.

– Jag tror att den här vapenvilan kommer att hålla. Jag hoppas, hoppas, hoppas. Det här är det värsta vi har varit med om, säger Omar Mansour i Beit Lahiya i norra Gaza, till TT.

Medan Hamas utropat sig till vinnare konstaterar Netanyahus talesperson Liran Dan att rörelsen inte fick sina viktigaste villkor uppfyllda.

– Blockaden skulle upphöra, en hamn och en flygplats skulle öppnas. Man fick inget av det, säger Dan till den israeliska militärradion.

Fakta: Vapenvilan

Det nya avtalet om vapenvila liknar i stora delar det avtal som slöts för att få slut på striderna i november 2012.

 * Israel och Egypten har lovat att lätta på blockaden av Gaza.

 * Israel tillåter leverans av humanitär hjälp och byggmaterial för återuppbyggnad.

 * Fiskevattnen utökas till det dubbla.

Nya samtal om en månad om:

 * Hamas krav på en hamn, en flygplats, frigivning av fångar och olika ekonomiska krav.

 * Israels krav på en avväpning av Hamas och andra väpnade grupper i Gaza.

 * Egyptens eventuella öppnande av gränsövergången i Rafah.

Källor: BBC, Times, Times of Israel och Ynetnews. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet