Gift som dödar bin stoppas

Uppdaterad
Publicerad

EU är på väg att förbjuda bekämpningsmedel som misstänks döda bin.

En expertkommitté i EU gav på måndagen klartecken till att förbjuda bekämpningsmedel som tros slå ut bisamhällen. Beslutet – en rekommendation till EU-kommissionen – fattades vid ett möte mellan sakkunniga.

Det som har föreslagits är ett tvåårigt förbud, grundat på att bekämpningsmedlen tros vara orsak till massdöd i bisamhällen.

Tillverkare protesterar

Enligt stora tillverkare som tyska Bayer och schweiziska Sygenta är det inte vetenskapligt klarlagt att bidöden beror på preparaten.

Tre olika ämnen nämns i beslutsunderlaget. Ett moratorium mot produkter där de ingår – ett tidsbegränsat förbud – skulle kunna träda i kraft i juli, uppger en källa i Bryssel.

Ett förbud har diskuterats tidigare, men då har rekommendationen inte fått stöd vid omröstning i EU.

De tre ämnena ingår i gruppen av så kallade neonikotinoider.

Sverige som tillhör de länder som har begränsat de här ämnena kraftigt, stödjer förslaget att begränsa användningen av dem. Två av dem har vi förbjudit sedan tidigare, säger Peter Bergkvist, myndighetsexpert vid Kemikalieinspektionen, till TT.

Ett av ämnena, imidakloprid, används däremot här.

-Men det är för en begränsad användning, säger Bergkvist.

Ämnena har ändå kunnat tas in i landet på grund av den fria EU-marknaden.

Utebliven pollinering

Jordbruksorganisationer har hävdat, när frågan dryftats internationellt, att skadorna skulle bli så stora på odlade grödor om bekämpningsmedlen förbjuds att det skulle kosta 50.000 jobb och ge ekonomiska förluster som värderas till 17 miljarder euro. Lobbyorganistionerna mot ett förbud har krävt att inget beslut fattas förrän tidigast nästa år.

Miljöorganisationer som är för att förbjuda bekämpningsmedel lyfter fram att massdöd i bisamhällen leder till utebliven pollinering av en mängd växter, eftersom många växter kan inte pollineras utan bin.

Det är framför allt bruket av bekämpningsmedel på odlingar av majs, raps, solros och bomull som ifrågasatts.

Ek: Dröjer

Miljöminister Lena Ek (C) säger att det betyder väldigt mycket om det skulle bli samma regelverk i alla EU-länder.

Samtidigt pekar hon på att det är en bit kvar innan EU-kommissionen ska ta ställning i frågan.

-Jag tror inte alls diskussionen är slut. Men jag har en liten försiktig förhoppning att vi ska komma dithän på den inre marknaden, säger Lena Ek.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.