Avrättningsbäddarna i USA kan gapa tomma om man inte får tillgång till rätt slags gift, från EU. Foto: TT

Giftbojkott hotar dödsstraffet i USA

Publicerad

Dödsstraffet i USA hotas nu av en giftbojkott som gör att delstater med dödsstraff får allt svårare att genomföra avrättningar.

Detta kan vara början till dödsstraffets avskaffande i hela USA, menar en expert på dödsstraff, Deborah W. Denno, enligt National Journal. Hon är själv motståndare till dödsstraffet.

En opinionsmätning från slutet av oktober visar att andelen amerikaner som är mot dödsstraff är större än på över 40 år: Men det betyder ändå att en majoritet på 60 procent är för dödsstraff.

EU-förbud orsaken

Orsaken till svårigheterna att avrätta dödsdömda är framför allt att europeiska tillverkare numera vägrar sälja gifter som används för att avrätta människor. Detta har skett sedan nya regler införts av EU.

I delstaten Missouri sköts till exempel en avrättning upp i början av oktober därför att tillverkaren fått veta att medlet skulle användas för att döda en människa. Det var efter ett hot från en EU-tillverkare att annars stoppa leveranserna av giftet, propofol, till USA.

Delstaten Arkansas är en av delstaterna med mest avrättningar i USA. Där har guvernören, en demokrat, sagt att han skulle underteckna ett beslut om att avskaffa dödsstraffet om ett sådant förslag hamnar på hans skrivbord.

Och hans justitieminister, Dustin McDaniel, demokrat och förespråkare för dödsstraff säger enligt National Journal:

– Vårt system är fullständigt slaget i spillror.

Letar febrilt

Amerikanska medier beskriver nu hur delstater febrilt försöker hitta nya giftblandningar som ska användas i avrättningar.

Men det innebär lagliga problem. En del använder sig av speciella apotek som inte anses övervakas tillräckligt av USA:s myndighet för kontroll av tillverkning av medicin och livsmedel, FDA. Det är apotek som själva blandar mediciner för att individuellt anpassa läkemedel till en patient.

FDA har konstaterat stora brister i läkemedel tillverkade i dessa specialapotek. Det leder till tvivel om att även de specialtillverkade dödsgifterna är undermåliga och vållar de straffade onödigt lidande.

Tar dubbelt så lång tid

Det finns exempel på att avrättningar tagit dubbelt så långt tid med de nya gifter som delstaterna försökt att använda.

I andra fall har bristen på dödligt gift lett till att delstater har måst låna av varandra.

Ett av de medel som nu börjar användas är ett gift, pentobarbital, som normalt används av veterinärer för att avliva djur.

Men problemet för delstaterna är att det är svårt att bevisa att de nya gifterna överensstämmer med grundlagens makabra regler om att dödsdömda ska dö på ett värdigt och humant sätt.

Återinföra gamla metoder

Det är totalt 32 delstater av 50 som tillämpar dödsstraffet i USA. Alla delstater har giftinjektioner som dödsmetod.

Det har nu till och med talats om att återinföra gamla dödsmetoder som gaskammare och elektriska stolen eller exekutionsplutoner, vilka tidigare avskaffats därför att de dödsdömda lidande ansetts vara förs stort.

Vad som händer i USA nu är att en rad advokater till dödsdömda försöker stoppa avrättningar med nya giftblandningar med hänvisning till grundlagen.

Problemet för delstaterna är dessutom att tillverkare av gifterna inte vill framträda med namn. I en delstat har man försökt dölja detta genom att betala gifterna direkt ur en kontantkassa som är egentligen avsedd för smärre utgifter.

I ett annat fall har man försökt inkludera gifttillverkaren i själva avrättningsteamet. Det gör att anonymitet garanteras, men detta försök har överklagats av en organisation som kämpar mot dödsstraffet.

Ingen vill hjälpa till

Ett annat problem är att de flesta inom den medicinska och farmaceutiska vetenskapen inte vill vara med och utveckla nya dödsdroger. Det går inte att hitta forskare som vill hjälpa till.

– När dödsstraffet avskaffas kan det bli därför att man inte har lyckats hitta ett sätt att döda människor, säger Richard Dieter, talesman dör en organisation som kämpar mot dösstraffet, Death Penalty Information Center enligt National Journal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.