Gisslansituationen – ett mardrömsscenario

Uppdaterad
Publicerad

Efter två dagars jakt efter de män som misstänks ligga bakom terrordådet mot Charlie Hebdo tog de i dag gisslan i en industrilokal. Samtidigt pågår ett gisslandrama i en judisk butik i Paris. – Det är ett mardrömsscenario, säger terrorforskaren Hans Brun.

Att de efterlysta männen nu barrikaderat sig med vad som tros vara civil gisslan skapar en farlig situation, säger Hans Brun om situationen i Dammartin-en-Goele.

– Risken är väldigt stor att civila kommer till skada.

Terrordåd mot fransk tidning

Det är svårt att säga varför exakt man valt det här tillvägagångssättet enligt Brun, men oftast uppstår den här typen av situationer av två olika skäl.

– Det är för att skaffa sig ett förhandlingsläge, eller för att få ännu mer uppmärksamhet och kunna skicka ut ytterligare en signal. Det finns olika orsaker till att man tar gisslan. Det är skillnad på att vara bankrånare och hamna i en gisslansituation och att vara terrorist och att hamna i en gisslansituation.

Men kan de skapa sig ett förhandlingsläge nu? Finns det någon möjlighet att Frankrike går med på någon form av kompromiss?

– Inte nödvändigtvis, men man får uppmärksamhet. Terrorism är kommunikation, marknadsföring och varumärkesbyggande. Det är uppmärksamhet man vill ha.

Väntan en fördel för polisen

Exakta uppgifter om hur den franska polisen agerar i dagens situation är få, men enligt Hans Brun är det polisiära arbetet oftast det samma.

– Man jobbar på samma sätt i Franrike, som man gör i Sverige och som man gjorde i Sydney. Man försöker frysa läget. Man ringar in gärningsmännen så de inte kommer någon vart.

I en situation där man lyckats ”frysa läget” har nämligen polisen en stor fördel säger Brun.

– Tiden jobbar alltid på polisens sida i den här typen av situationer. Alltid. Polisen kan byta av varandra, de kan få mat, de kan få dryck, varma kläder och de kan komma dit utvilade och fräscha. Gärningsmännen blir bara tröttare och tröttare.

– Sedan försöker man etablera någon typ av av kommunikation med de här personerna som tagit gisslan, då vill man bygga upp ett förtroende där gärningsmännen inser att det är lönlöst att göra motstånd för det första, och för det andra att de kommer att överleva om de går ut därifrån och låter gisslan leva. Visst, de kommer att få långa fängelsestraff, men de kommer att vara vid liv.

Hur hårt arbetar man för att få ut gärningsmännen levande i en sådan här situation?

– Polisen huvuduppgift är alltid att rädda människoliv. Det är prioritet ett och det gör man här också.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet