Globalt larmsystem ska skydda aktivister

Publicerad

Ett nytt globalt överfallslarm ska hjälpa utsatta människorättsaktivisterna runt om i världen.

I går fick den serbiska människorättsadvokaten Natasa Kandic det nyinstiftade priset Årets människorättsförvarare för sitt arbete på för mänskliga rättigheter på Balkan. Kandic och många av hennes kollegor arbetar under dödshot och för att hjälpa de mest utsatta försvararna av mänskliga rättigheter runt om i världen lanserar nu människorättsorganisationen Civil Rights Defenders ett globalt överfallslarm.

– Vi har tagit fram ett alarm- och positioneringssystem för utsatta människorättsförsvarare, säger Robert Hårdh som är chef för Civil Rights Defenders, tidigare Svenska Helsingforskommittén.

Ge skydd när larmet går

Enligt organisationen ska dels vänner och kollegor kunna ingripa och skydda personen fysiskt när denne attackeras och larmet går. Dessutom går en signal till Civil Rights Defenders kontor i Stockholm som då kan agera internationellt via sociala medier.

– På det sättet kan en utsatt människorättsförsvarare få hela världen att agera säger Robert Hårdh som hoppas att det ska rädda några liv.

– Det finns inga garantier, men det ger ett extra skydd.

”Flera aktivister lever under direkta dödshot”

Projektet är döpt efter journalisten och människorättsaktivisten Natalia Estemirova som kidnappades i Tjetjenien i juli 2009. Hon fördes till grannrepubliken Ingusjien där hon några timmar efter kidnappningen hittades skjuten i ett skogsparti. Mordet på henne var en direkt följd av hennes kamp för mänskliga rättigheter. Och enligt Civil Right Defenders så lever flera människorättsaktivister under direkta dödshot.

– Vi räknar med att 55 av de mest utsatta försvararna av mänskliga rättigheter i runt om i världen vara utrustade med larmet i slutet av 2014.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.