Foto: Danska tv2

Grafik från dataspel användes i nyhetsinslag

Uppdaterad
Publicerad

Danska TV2 erkänner att man använt bilder från dataspelet ”Assasin's Creed” för att illustrera hur Syriens kulturarv förstörts av inbördeskriget.

Danska TV2 erkänner nu en pinsam miss. Det visade sig att en bild av Syriens huvudstad Damaskus som användes i nyhetssändningen inte var äkta, utan en datoranimerad dito från tv-spelet ”Assasin's Creed”.

Tabben uppmärksammades på nätet, och senare även av brittiska ITV. Efter flera dagars ryktesspridning bekräftade TV2 att det skett ”en klockren miss”.

– Det är dessvärre riktigt. Det får inte ske”, sade TV2:s nyhetschef Jacob Nybroe till danska Politiken.

Tog från Youtube

Enligt nyhetschefen hade bilden inte plockats direkt från datorspelet, utan från videosajten Youtube.

”Assasin's Creed” är ett actionfyllt lönnmördarspel som utspelar sig i en medeltida version av Syriens huvudstad Damaskus. Spelserien är populär och ska enligt många källor snart tolkas i en långfilm, med Michael Fassbender som både producent och huvudrollsinnehavare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.