En filippinsk hälsoinformatör visar preventivmedel under en föreläsning för gravida kvinnor i en förort till Manila, Filippinerna. Arkivfoto från 2011. Foto: AFP/TT

Gratis p-medel på Filippinerna

Uppdaterad
Publicerad

Katolska kyrkan på Filippinerna har lidit ett svidande nederlag i kriget mot en lag som möjliggör familjeplanering.

Högsta domstolen ger grönt ljus för sexualundervisning i skolan och fri tillgång till preventivmedel.

Som sista land i Sydostasien har Filippinerna fått en lag om reproduktiv hälsa. Landets högsta domstol avslog på tisdagen överklagandena från kyrkogrupper och gav grönt ljus för de nya reglerna.

– Det här monumentala beslutet upprätthåller separationen mellan kyrka och stat, konstaterade lagstiftaren Edcel Lagman, enligt AFP.

Nu ska statliga vårdinrättningar börja dela ut gratis p-medel, skolorna införa sexualundervisning och vårdpersonal utbildas i familjeplanering. Abort är fortsatt förbjudet, men vård för komplikationer till följd av illegal abort legaliseras.

Ska bromsa befolkningsökningen

Förhoppningen är att detta ska underlätta fattigdomsbekämpningen i landet och bromsa befolkningsökningen. Filippinerna, med sina 100 miljoner invånare, har ett av de högsta fertilitetstalen i Asien.

Det har dock inte varit smärtfritt. Med en befolkning där nästan 80 procent är katoliker har kyrkan bedrivit en över 15 år lång kamp mot närapå alla former av familjeplanering. Katolska företrädare har talat om ”krig” – en kamp mellan ”Lag liv” och ”Lag död”.

Ett krig som till sist avgjordes i domstol.

Fakta: Folket stödjer lagen

* Filippinerna har runt 100 miljoner invånare.

* Nästan 80 procent av befolkningen är katoliker.

* Över 70 procent av befolkningen stödjer den nya lagen om reproduktiv hälsa.

* Landet har ett av de högsta fertilitetstalen i Asien, med 3,54 barn per kvinna.

* Mellan 14 och 15 mödrar dör i barnsäng varje dag.

* Nästan 80 procent av befolkningen är katoliker.

Källa: AFP, New York Times (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.