Greklands premiärminister talar om miljardskadestånd från Tyskland Foto: AP/TT

Grekiskt hot mot Tyskland: Skadestånd på 3.000.000.000.000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Grekland hotar med att konfiskera tysk egendom om inte Tyskland är berett att betala miljardbelopp i ersättning för skador under andra världskriget. Detta är en del av ordkriget mellan Grekland och Tyskland.

Nu talar den grekiske premiärministern Alexis Tsipras om att Tyskland ska betala för skador under andra världskriget. Det kan handla om skadestånd på upp till 332 miljarder euro, vilket är ungefär 3 biljoner kronor – eller 3.000 miljarder. Eller med siffror: 3.000.000.000.000 kronor.

Den grekiske justitieministern Nikos Paraskevopoulos har förklarat att han är villig att beslagta tyska fastigheter i Grekland om de båda länderna inte kan enas om ersättning.

Grekland har nyss fyrat av en annan bredsida främst riktad mot Tyskland: Man har hotat med att släppa in massor av migranter i Tyskland genom att ge grekiska dokument åt de stora mängder migranter som idag sitter i grekiska läger.

Pengar eller migrantvåg

Ge oss pengar eller också skickar vi in en flodvåg av migranter, är den grekiska parollen, uttalad av flera grekiska topp-politiker: försvarsministern, utrikesministern och vice inrikesministern.

Grekland har nu tagit upp ett nytt brännbart ämne: Ska Tyskland betala skadestånd för skador som man åsamkade Grekland under andra världskriget?

Grekland var ockuperat i nästan fyra år och de tyska trupperna vållade enorma materiella skador. Mer än 300.000 människor dog – siffror på upp till 800.000 döda anges också.

Hemlig studie

En hemlig grekisk studie, som avslutades 2013, ligger till grund för en prövning av den grekiska högsta domstolen. Man ska undersöka möjligheterna att kräva Tyskland på ersättningspengar.

För en kort tid sedan avslöjade den grekiska tidningen To Vima innehållet i studien. Det handlar om ersättningsanspråk på enorma summor – mellan 269 och 332 miljarder euro.

– Vi vill med detta hedra andra världskrigets offer, har den vänsterinriktade premiärministern Tsipras sagt. Vi glömmer inte att det tyska folket också led under nazisterna.

Sopat under mattan

Han pekade på att Tyskland efter nederlaget 1945 hjälptes med avskrivning av skulder – vilket är precis vad Grekland kräver av idag.

Han anklagar alla tyska regeringar sedan Västtyskland grundades 1949 för att ha sopat frågan under mattan. Man har använt sig av tystnad, juridiska trick och förhalningspolitik.

Den grekiska regeringen har inte officiellt nämnt vilka summor man kräver. Grekland har dock drivit frågan flera årtionden.

Regeringen Tsipras har nu tillsatt ett parlamentsutskott som ska syssla med skadeståndsfrågorna.

För någon månad sedan förnyade den grekiske utrikesministern Nikos Kotzias de grekiska kraven men de tillbakavisades av den tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier. Alla skadeståndsfrågor är juridiskt sett avslutade, var det tyska beskedet.

Krav på särskild bank

I den debatten har även en man med både grekiskt och tyskt medborgarskap deltagit. Det är Atens ambassadör för speciella angelägenheter Jorgo Chatzimarkakis, som en gång satt i det tyska parlamentet för liberalerna.

Han har krävt att det tyska skadeståndet ska gå till en grekisk återuppbyggnadsbank som ska rädda Grekland ur krisen.

Detta skulle vara en parallell till en motsvarande bank som fanns efter kriget i Tyskland med syfte att få det krigsskadade Tyskland på fötter.

Katastrofalt läge

Talet om nya tyska skadeståndsmiljarder sker i ett läge då Greklands ekonomiska läge är katastrofalt och där många frågor om fortsatt hjälp till Grekland är ouppklarade.

Den nya regeringen i Aten har tid på sig till slutet av april för att förverkliga de spar- och reformåtgärder som den förra borgerliga regeringen lovat genomföra. Annars förlorar Grekland rätten till fortsatt utbetalning från ett krisprogram på 240 miljarder euro.

Tyskland och förbundskansler Angela Merkel är ständigt i skottgluggen för demonstranter som protesterar mot tyska krav på Grekland. Merkel har avbildats i nazistuniform och med Hitlermustasch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.