Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: Grekland: Klar protest mot sparpolitiken

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det var väntat att det nya grekiska vänsterpartiet Syriza skulle vinna valet. Men vad som händer därefter i Grekland och i euro-zonen är ännu svårt att bedöma.

Det grekiska folket har tydligt protesterat mot den ekonomiska politik som förts av koalitionsregeringen mellan konservativa och socialister. Denna koalitions uppgift kan i stort sett kallas ett självmordsuppdrag.

Det har funnits ett tryck, särskilt från Tyskland, att den grekiska regeringen ska genomföra en hårdhänt åtstramning för att få en sjuk ekonomi att bättra sig.

Valet i Grekland

Enorma neddragningar

Det har lett till enorma neddragningar. Den grekiska ekonomin har krympt sedan 2011 med 25 procent, ungdomsarbetslösheten är över 50 procent. Den totala arbetslösheten ligger på 25,8 procent. Syriza har opponerat mot den drivna politiken – och grekerna har givit partiet sitt stöd.

Men frågan är: Vad tänker Syriza föra för politik nu när man förmodligen kommer att få makten? Det kan bero på vilken koalitionspartner man väljer.

Man skulle få makten i ett land där det just skett en minimal ljusning i ekonomin: Tredje kvartalet 2014 ökade ekonomin med 0,7 procent. Det är mikroskopiskt men frågan är om det är en ihållande trend som en ny regering kan utnyttja för ökad tillväxt.

Mildare retorik

Tyska bedömare – både journalister och politiker – menar att Syrizas partiledare Alexis Tsipras idag har en betydligt mildare retorik mot den så kallade trojkan, EU-kommissionen, Världsbanken och Internationella valutafonden än för ett par år sedan. Det är ju denna trojka som tvingat fram den förda grekiska politiken.

Hur kommer Tsipras att agera om han får makten? Han får då ett ansvar för Greklands framtid som är enormt. Han ses som en räddare av sina väljare, men dessutom måste han på något sätt komma till tals med trojkan. Samtidigt har han lovat sina väljare drastiska förändringar: Den avgående regeringens sparåtgärder ska på många punkter dras tillbaka.

Omförhandla

Han vill nu omförhandla villkoren för det räddningspaket som trojkan snört ihop. Han vill också förhandla om den grekiska statsskulden – målet är att långivarna ska efterskänka så mycket som möjligt.

Hur allt detta ska gå till vet vi inte än. Eller ens om det blir av. Det blir de närmaste dagarnas politiska förklaringar och handlingar från Tsipras som kommer att visa hur han vill föra den nya politiken. Och trojkan kommer att formulera sitt svar utifrån det.

Enligt den tyska tidningen Die Zeit, skulle det redan i hemlighet pågå samtal via ombud mellan Syriza, EU-kommissionen och den tyska regeringen.

Vi har hört negativa kommentarer från ledande tyskt håll om Tsipras politik. Men frågan är nu om trojkan ändå måste anpassa sig efter den rådande situationen i Grekland för att undvika ett kaos som skulle kunna drabba hela euro-området. Frågan blir hur omvärlden under de kommande dagarna reagerar på detta val. Situationen anses inte så kritisk nu som för några år sedan. Men redan på söndagskvällen svensk tid föll euron på börser i Asien.

Finns det alternativ?

Mycket handlar nu troligen om hur marknaderna bedömer det som har hänt.

Vad medborgare i en del EU-länder, som Spanien och Italien, hoppas, är att Tsipras skulle kunna formulera någon form av alternativ politik till den som mött så stort motstånd i drabbade befolkningar.

Ett tag trodde man att den nye franske socialistpresidenten François Hollande skulle vara en sådan inspirationskälla. Det blev inget av det. Sedan hoppades man på den nye italienske center-vänster-ledaren Matteo Renzi. Men det blev ingenting heller.

Nu är frågan om Tsipras på något sätt kan hitta alternativ, som gäller för Grekland men som också skulle kunna omsättas i andra länder.

Klart protestval

Det har varit ett protestval, som förändrar politiken i en av EU:s medlemsstater. Flera sådana radikala förändringar kan komma. Det nya vänsterpartiet Podemos i Spanien leder i opinionsmätningarna i det spanska valet i höst.

Det finns alltså en vänsterrörelse mot trojkans agerande, samtidigt som högerpopulistiska partier går till storms mot EU. Det finns således ett enormt tryck på till exempel det politiska etablissemanget i EU.

Frågan är hur trojkan reagerar på den typen av drastiska förändringar i medlemsländernas partilandskap. Blir det grekiska valet början till någon form av ny hållning till europroblemet?

Nynazister

Ett obehagligt resultat är att det nynazistiska Gyllene gryning kom på tredje plats efter det konservativa Nea Demokratia. Nynazisterna fick 6,3 procent av rösterna, vilket dock är en nedgång med 0,6 procentenheter jämfört med valet 2012.

För den grekiska inrikespolitiken betyder valet en uppgörelse med de två gamla partierna – socialister och konservativa – som sedan 1974 slagits om makten och avlöst varandra i olika regeringar. Det är de som har straffats för hur de fört landet in i dagens situation.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Valet i Grekland

Mer i ämnet