”Grym” valkamp hårdnar i Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Smutskastningen har redan tagit ordentlig fart inför det stundande brasilianska presidentvalet – som kan sluta med att landet får sin första svarta president. Om hon håller för trycket, vill säga.

Presidentkandidaten Marina Silva fick nyligen ett utbrott och började gråta när hon konfronterades av tidningen Folha de São Paulo med de anklagelser som riktats mot henne i en valspurt som beskrivits som ”grym” i brasilianska medier.

Marina Silva tog över ledarskapet för socialistpartiet PSB efter att den förre partiledaren Eduardo Campos omkommit i en flygolycka den 13 augusti i år. Som utmanare till den sittande presidenten Dilma Rousseff och det regerande arbetarpartiet PT i valet den 5 oktober har hon under den senaste tiden ridit på gynnsamma opinionsvindar.

Den djupt religiösa miljökämpen Silva attraherar många väljare, och missnöjet med den nuvarande regeringen bidrar till hennes framgång. Sannolikt väntar en andra valomgång den 26 oktober, då Silva ser ut att vinna.

”Duger inte”

Nu har tonläget skärpts betydligt i den hårdnande och mycket jämna kampen.

Presidenten har varnat för att Silva, som redan som ung engagerade sig mot skövlingen av regnskogen och vars föräldrar var gummitappare, inte kommer att ta vara på landets oljeresurser. Rousseff har också antytt att Silva inte är av det rätta virket för att leda landet, och påpekar att den som inte tål kritik inget har i presidentpalatset att göra.

-En president för Republiken utsätts för press 24 timmar om dygnet. Den som inte vill utsättas för press, den som inte vill bli kritiserad, duger inte till att bli president, säger Dilma Rousseff enligt tidningen O Globo.

Rivalen har kontrat med att påstå att inte heller Rousseff platsar där. För en president är det nämligen nödvändigt att ha ett politiskt program, något som Rousseff saknar enligt Silva.

En påstådd korruptionsskandal inom den mäktiga statliga oljekoncernen Petrobras ligger Rousseff i fatet inför valet. Pengar ska ha tvättats och politiker mutats – anklagelser som Rousseff viftar ifrån sig. Presidenten har även fått hård kritik för Brasiliens ekonomiska recession.

Politisk vindflöjel

Men den förre presidenten Luiz Inácio Lula da Silva har gett sig in i striden och ryckt ut till Rousseffs försvar. Han utmålar Marina Silva som en politisk vindflöjel, eftersom hon bytt parti både en och två gånger.

Andra menar att Silvas valmanifest skapar osäkerhet då det enligt dessa kritiker bland annat handlar om att nedmontera industrin.

I efterhand har presidentkandidaten velat ta udden av kritiken genom att försöka tona ned utspelen:

– Jag känner inte ilska mot någon, inte ens mot Dilma, försäkrar Marina Silva som går till val med ambitionen att bli Brasiliens första svarta president.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.