Guld-mobil guld värd i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Att Apples nya telefoner till att börja med inte säljs i fastlands-Kina får kineser att jubla – i Hongkong. Flera tror nämligen att de kan tjäna rejäla pengar på mobilerna.

Hongkong är ett av de första områdena i världen som får tillgång till Iphone 6, och många räknar med att kunna göra sig en hacka på att skruva upp priserna.

Den dyraste telefonmodellen får ett listpris i Hongkong på drygt 8 000 hongkongdollar, vilket motsvarar knappt 7 500 kronor.

– Men på den ”grå” marknaden väntas värstingmodellerna, särskilt den guldfärgade, gå loss på upp till 20 000 dollar (18 500 kronor), säger affärsinnehavaren Gary Yiu till AFP.

Får betala 35 000 kronor för mobilen i Kina

Och sedan väntar ännu desperatare kunder på fastlandssidan.

– Det rapporteras att Iphone 6-priserna kan gå upp över 20 000 eller 30 000 yuan (35 000 kronor) i Kina, så Hongkong-priserna verkar inte så höga, säger Yiu.

Säljs om en vecka

Iphone 6 börjar säljas i bland annat USA och Hongkong om ungefär en vecka.

En grupp andra länder, däribland Sverige, väntas få tillgång till telefonerna några veckor senare. Trots att Kina är en av Apples största marknader finns ännu inget lanseringsdatum där.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.