Även svenska spelare är drabbade av hackerattacken. Foto: TT

Hackerattack mot Xbox och Playstation

Uppdaterad
Publicerad

Microsofts spelkonsol Xbox och konkurrenten Sonys Playstation drabbades av tekniska problem med spel via nätet på juldagens kväll.

Hackargruppen Lizard Squad säger på Twitter att det är den som attackerat speltjänsterna. Även svenska spelare är drabbade.

Varken Microsoft eller Sony kommenterade uppgifterna om en hackarattack, men skrev via Twitter och hemsidor att företagen arbetar för att lösa problemen, rapporterar BBC.

Nya julklappar

Båda företagen hade väntat stor belastning på nätet när nya julklappar skulle tas i bruk. Sonys beslut att släppa den kontroversiella filmen ”The Interview” genom bland annat Xbox Video kan också ha bidragit till att öka belastningen, skriver Reuters.

Lizard Squad skriver på sitt Twitterkonto att attacken ska upphöra om tillräckligt många sprider dess inlägg vidare. Gruppen har även tidigare tagit på sig attacker mot Xbox Live och Playstation Network.

Telia slogs ut

I början av december slogs Telias internettjänster ut. Internet, ip-telefoni och tv slutade då fungera. Kunder med ip-telefoni kunde heller inte ringa 112.

Samma hackergrupp tog då på sig skulden via twitter. Lizard Squad är en världsomspännande grupp men har sitt ursprung i Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.