Hungersnöd hotar i Haiti efter orkanen

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har 52 personer dött på Haiti efter orkanen Sandy. Nu varnar myndigheter att omfattande plantageskador kan leda till svår matbrist.

Det är inte bara på Haiti som skördar har förstörts av stormen Sandy. Även på Kuba och Jamaica har stora arealer kaffe- och bananplantage satts under vatten och förstörts av både nederbörd och hårda vindar.

Men Haiti är värst drabbat hittills, ett land där många fortfarande lever i tältläger och under svåra förhållanden efter den förödande jordbävningen 2010, och där flera svåra orkaner under hösten redan gjort matläget akut.

Orkanen Sandy

Tre dagars regnande har förstört både infrastruktur och jordbruksmark på södra Haiti. 52 människor har hittills omkommit i samband med stormen.

– Ekonomin har drabbats hårt. Vi kommer att tvingas vädja om internationell hjälp, säger premiärminster Laurent Lamothe till nyhetsbyrån Reuters.

”Hungersnöd inom kort”

Han uppger att de mesta av de skördar som skonats från den tidigare orkanen Isaac nu förstörts av den senaste orkanen. Matpriserna var redan höga på Haiti. Omfattande protester och oroligheter har under de senaste månaderna rapporterats i samband med demonstrationer mot allt svårare levnadsförhållanden för de fattigaste i landet.

– Nu är matsäkerheten en viktig fråga, säger Laurent Lamothe.

En borgmästare i den södra delen av  landet går längre i sin oro.

– Vi kommer att uppleva hungersnöd inom kort, det är en skördemässig katastrof, säger Kechner Toussaint i Abricots.

Översvämningarna ökar också risken för både fler utbrott av kolera och andra vattenburna epidemier, vilket riskerar att öka dödstalen efter den svåra stormen.

Nya koleraepidemier hotar

I huvudstaden Port-au-Prince, där 370 000 drabbade av jordbävningen 2010 fortfarande lever i provisoriska läger, beräknas 18 000 familjer ha blivit hemlösa efter Sandy. Bara i lägren har 86 nya fall av kolera rapporterats.

Sedan jordbävningen 2010 har nära 600 000 haitier insjuknat i kolera, och över 7 400 personer har dött i sjukdomen. Nu forslas mat, vatten och andra förnödenheter till de värst drabbade områdena efter den senaste orkanen. Men lagren av hjälpsändningar håller på att sina.

– Vi skrapar botten i de lagren nu, det är farligt lite kvar att dela ut, säger George Ngwa, talesperson för hjälorganisationernas samordningsorgan OCHA, till nyhetsbyrån Reuters.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orkanen Sandy

Mer i ämnet