En familj som överlevde flodmassorna står utanför sitt hem. Foto: TT

Halva Malawi katastrofområde efter stora översvämningar

Publicerad

Stora översvämningar i Malawi har lett till att regeringen i landet utlyst katastroftillstånd i halva landet. Omkring 174.000 människor har tvingats till uppsamlingsläger efter att vattenmassorna förstört deras hem.

– Omvärlden har inte insett katastrofens omfattning. Det är stor risk för sjukdomsspridningar nu, som kolera och diarréer, säger Lars Mannberg från organisationen Individuell Människohjälp.

”Akut hungersnöd”

SVT Nyheter når Lars Mannberg på telefon när han är i Lilongwe i södra Malawi. Vattenmassorna har till stor del runnit undan, men det finns fortfarande stor risk för ytterligare regn. Stora områden av jordbruksmark har förstörts och boskap har drunknat, säger Lars Mannberg.

– När jag besöker byar i södra Malawi är det som att titta ut över sandöknar. Det är akut hungersnöd som råder.

Södra Malawi drabbades av hårda skyfall för tre veckor sedan vilket ledde till stora översvämningar. När människor tvingades fly från sina hem och gårdar fylldes temporära läger snabbt av drabbade människor.

Ett av världens fattigaste länder

Malawi är ett av världens fattigaste länder och regeringen i landet är inte förmögen att ensam hantera katastrofen. Om inte det internationella samfundet griper in väldigt snart kommer landet glida in i en lång och svår återhämtningsperiod, säger Lars Mannberg.

– I Malawi finns inga marginaler. Hygien och sanitet är katastrofala. Nu börjar det komma in rapporter om dysenteri och kolera. Barn under fem år är värst drabbade.

Eftersom regnsäsongen fortfarande pågår finns det fortfarande en risk att läget förvärras i Malawi. Presidenten i landet har gått ut i medier och vädjat till omvärlden om hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.