Israelisk polis tar bort en del av en raket som avfyrades från Gazaremsan mot Tel Aviv på fredagen. Missilen sköts ner av det israeliska antimissilsystemet Iron Dome. Foto: TT

Hamas väpnade gren hotar att attackera flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Hamas väpnade gren säger i dag att de kommer att rikta sina raketattacker mot den internationella flygplatsen i Tel Aviv, Ben Gurion, och varnar nu flygbolag för att använda sig av den.

I ett uttalande säger gruppen att den ”varnar för att genomföra flygningar till Ben Gurion då den kommer att vara ett av målen under dagen”. Enligt den väpnade grenen är det svar på ”israelisk aggression” och syftet uppges vara att komma åt en militär flygbas på området, enligt Reuters.

Gruppen säger också att de redan avfyrat en raket mot flygplatsen under dagen men det finns inte några uppgifter om att någon raket faktiskt slagit ner i närheten av flygplatsområdet. Flygplatsen har också ett omfattande skydd mot missiler.

Konflikten i Gaza 2014

Utrikesdepartementet avråder i nuläget endast från resor till Gaza och närområdet och den rekommendationen står kvar oförändrad.

– Det är inget som direkt påverkar våra reseråd. Ambassaden följer givetvis läget och vi står i kontakt med dem. Men när det gäller hot av det här slaget så lyssnar vi på de lokala flygplatsmyndigheterna. Skulle de uppfatta det som allvarligt skulle de givetvis stänga flygplatsen, säger Catarina Axelsson vid UD:s pressavdelning

Flera svenska flighter

Flera flygbolag trafikerar sträckor från Sverige till Tel Aviv och än så länge har flighterna pågått som vanligt trots oron i området.

–  UD avråder ju från resor till Gaza och 40 kilometer från området. Men Tel Aviv dit vi flyger ligger utanför det området och vi flyger tills vidare som normalt. Vi har regelbunden kontakt med säkerhetsmyndigheter och förhåller oss till den informationen. Läget kan givetvis förändras ganska snabbt, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, informationschef på Norwegian.

Även SAS har hittills flugit normalt men bevakar situationen.

– Vi har inga flighter idag eller i helgen. Nästa flight är på måndag så vi kommer att ta ställning till det under helgen. På söndag eftermiddag blir det ett slutgiltigt beslut, säger Henrik Edström, tf. pressansvarig på SAS Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet