Hamburgerrestauranger stängs i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen stängde ryska livsmedelsinspektionen flera McDonaldsrestauranger i Moskva. Anledningen sades vara hygieniska brister på snabbmatsrestaurangerna, men Moskvaborna som SVT talat med är övertygade om att skälen är politiska.

Fyra av den amerikanska snabbmatskedjans restauranger i Moskva tvingas nu stänga. Den officiella anledningen är hygienbrister, men många misstänker att de riktiga anledningarna är politiska.

Enligt McDonalds är restaurangerna bara tillfälligt stängda, men den ryska livsmedelsinspektionen har anmält att hamburgerrestaurangen har brutit mot regelverket för hanteringen av livsmedel. Det som serverades sades inte stämma överens med deklarationen av innehållet, menade myndigheten och det ska ha handlat om osten.

Men i sociala medier liksom på gatorna i Moskva är det få som tror att skälen är andra än politiska. Helt enkelt ett sätt att skada amerikanska affärsintressen.

– Nej, det handlar knappast om hygienen. Det är bortförklaringar. Det har med sanktionerna att göra. Det är politiken som påverkar. Och tack till Vladimir Putin för att jag inte längre kan gå in och äta på McDonalds, säger Moskvabon Marina till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.