Adnan Youhannas familj bor nu i en tom butik i Midyat.

”Hamnar man i klorna på IS väntar döden”

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande osäkert exakt hur många kristna assyrier som har tagits till fånga av den islamistiska terrorgruppen IS. Klart är dock att hundratals är försvunna, de flesta kvinnor och barn. Många väntas fly till gränstrakterna mellan Turkiet och Syrien.

– De förstör, slår sönder och river till och med historiska monument. Det finns inga spår efter oss längre. Som om vi aldrig funnits. Det känns som om de med våld rycker upp oss med rötterna, säger Adnan Youhanna.

”Vi blir rädda”

Han och hans familj kommer från al-Hasakah i nordöstra Syrien, men flydde förra året över gränsen till staden Midyat i Turkiet. De känner flera av de kristna assyrier som tagits som gisslan av IS.

– Situationen gör oss verkligen ledsna. De är våra bröder. Vi ville aldrig att det skulle gå så långt. De är vårt folk och vi tycker mycket om dem, säger Izla Bnayan.

– Hör vi talas om IS blir vi rädda. Hur hemskt är det då inte för dem som är där, säger Adnan Youhanna.

De bor nu i en tom butik i Gamla stan, ett stenkast från en av Midyats kyrkor. Ännu har ingen av de tusentals assyrier som i början av veckan tvingades fly IS terror kommit hit. Det beror på att gränsen till Turkiet är helt stängd, men inom någon vecka väntas många komma. De assyrier som är här är övertygade om att de flesta kristna nu kommer fly nordöstra Syrien.

”Skräck och terror”

Om inget görs för att stoppa IS terror kan det bli så att ett helt folk fördrivs och att det om några år inte finns en enda kristen kvar i området.

– Folk är tvungna att lämna Syrien. De fruktar för sina barns och sina egna liv. Situationen lämnar oss inget val. Så har hela syriska folket det i dag, säger Izla Bnayan.

Familjen hoppas innerligt att deras vänner och de andra i gisslan ska släppas oskadda, men de befarar det värsta.

– Skräck och terror är vad det är. Hamnar man i klorna på IS väntar döden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.