Låg guvernören Chris Christie bakom stängningen av George Washington–bron? Foto: TT

Hämndskandalen som hotar republikanernas stora stjärna

Uppdaterad
Publicerad

Lät den mäktige republikanske guvernören ordna jätteköer på världens mest trafikerade bro för att hämnas på sina politiska motståndare?

Det handlar om vad som anses vara världens mest trafikerade vägbro, George Washington-bron, som förbinder pendlare i delstaten New Jersey med Manhattan i New York.

Det finns tre körfält in mot New York – men i september i fjol var plötsligt två av dem avstängda under fyra dagar.

Enorma köer

Köerna blev enorma och följdverkningarna lamslog trafiken i staden Fort Lee som ligger på New Jersey-sidan. Officiellt hette det att det handlade om en trafikstudie.

Guvernör i delstaten är republikanen Chris Christie. Han ses som den hittills mest lysande stjärnan för republikanerna när det gäller att vinna presidentvalet 2016.

Han ligger jämnt till i opinionssiffrorna om Hillary Clinton skulle bli demokraternas presidentkandidat.

Gott rykte

Inte nog med det: Han har ett gott rykte också bland demokraterna. Han visade sig – mitt under brinnande presidentval – tillsammans med president Obama när orkanen Sandy slog till hösten 2012.

Så det som egentligen är en pikant lokal skandal har nu blivit en nationell skandal.

Nu är Christies rykte i fara. På torsdagen avskedade han en av sina närmaste medarbetare, vice stabschefen Bridget Anne Kelly. Efter avslöjanden i media gör han nu henne ansvarig för hämndaktionen som drabbade redan hårt prövade bilpendlare.

Vägrade stödja

Och orsaken till hämnden? Jo, staden Fort Lees demokratiske borgmästare vägrade att ge Chris Christie sitt stöd vid hans hans omval i november 2013.

En rad demokratiska borgmästare i New Jersey uttalade sitt stöd för republikanen. Men inte Fort Lees borgmästare Mark Sokolich.

Sokolich har uttalat sig om Chris Christie och säger att han fruktar för fortsatta hämndattacker. Antydningar om en sådan hämndlystnad kan vara katastrofala för Christie, som vill profilera sig som en som kan överbrygga politiska motsättningar.

Att demokraterna i delstaten stödjer en republikan beror på att Christie anses vara en kandidat som har samarbetat över partigränserna. Tillsammans med president Obama agerade han resolut i samband med stormkatastrofen hösten 2012.

Visade samarbetsvilja

Detta störde hans partikamrater. Att en republikan visade samarbetsvilja gentemot demokraternas presidentkandidat var en skandal.

Men det visade sig att både Christie och Obama vann på det gemensamma framträdandet. Christie återvaldes 2013 och fick 60,3 procent av rösterna i den traditionellt demokratiska delstaten.

För Christie handlar det om att visa för allmänheten att han är en samarbetskandidat – som, om han väljs till president, kanske skulle förändra det politiska klimatet i USA. Alltså att få demokrater och republikaner att samarbeta, vilket misslyckats under Obamas regeringstid.

Göra pudel

På fredagen ska nu Chris Christie göra en stor pudel och besöka Fort Lee. Han ska be om ursäkt för det inträffade och han ska träffa borgmästaren Mark Sokolich.

Christie förnekade först att det skulle ha ägt rum någon hämndaktion, att alltså avstängningen av körfälten var en sakligt motiverad åtgärd.

Men media avslöjade e-posttrafik som visade att vice stabschefen Bridget Anne Kelly i praktiken lät arrangera köerna.

– Det är dags för några trafikproblem i Fort Lee, skrev hon bland annat.

– Uppfattat, svarade chefen för den delstatliga myndighet som ansvarar för bron.

Nya avslöjanden?

När det kom klagomål över att mängder av barn kom för sent till skolan avfärdades detta internt med att det bara var den demokratiske konkurrentens barn som kom för sent.

Christie förnekar att han haft kännedom om hämndaktionen. Han avskedade vice stabschefen därför att han påstår att hon ljög för honom, när hon förnekade att det någonsin varit frågan om en hämnd.

Men nu när alla de stora medierna i USA har fått vädring på skandalen är frågan vilka nya avslöjanden som kommer.

Även om Christie verkligen stod utanför detta uppstår frågan om han kan vara en lämplig president i USA om han inte kan styra sina närmaste medarbetare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.