I denna ugn bakades en laptop. Foto: Skärmdump.

Han lagade sin dator själv – i ugnen

Uppdaterad
Publicerad

När programmeraren Aleš Kocjančič öppnade sin laptop sent en kväll fann han att den var avstängd. “Det var konstigt”, tänkte han, “jag brukar aldrig stänga av den, batteriet måste vara slut eller något”.

Så börjar Aleš Kocjančičs berättelse som han publicerat på sin blogg om hur han lyckades laga en helt död laptop – genom att stoppa in en del av den (moderkortet) i ugnen som var inställd på 170 grader. Efter exakt sju minuter tog han ut den igen – och sedan startade den perfekt igen.

Efter upplevelsen skrev Aleš Kocjančič ihop ett litet ”recept” på hur man lagar en helt död Macbook (obs: varken Aleš Kocjančič eller SVT kan garantera att detta fungerar och tar inte ansvar för om din burk smälter ifall du försöker dig på samma konststycke).

Så här beskriver Aleš Kocjančič ”receptet”:

Ingredienser:

  • Nyligen kraschad MacBook
  • Brist på AppleCare
  • Brist på försiktighet

Verktyg du behöver:

  • Vanlig hemma-ugn
  • Alla möjliga konstiga skruvar från Amazon
  • Aluminiumfolie
  • Återmonteringsinstruktioner
  • Tålamod och en stadig hand

sin blogg fortsätter Aleš Kocjančič att beskriva hela det nagelbitar-inducerande händelsförloppet med tydliga bilder steg-för-steg.

Kan få kontaktytor att finna varandra igen

Anledningen till att detta trick fungerar för vissa är, enligt diskussioner på forumet Hacker News, att kontaktytor på moderkortet i laptoppar med tiden kan förlora kontakten med varandra på grund av att de töjs ut och dras ihop igen av värmeförändringar.

Att värma upp dem till 170 grader och sedan låta dem kallna igen kan få kontaktytorna att finna varandra igen, men detta är alltså inga officiella instruktioner från Apple – som inte har kommenterat ärenden av denna typ trots många diskussioner i ämnet på nätet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.