Foto: TT

Skolkamraten: ”Han hatade judar”

Uppdaterad
Publicerad

På ett ögonblick kunde den terrormisstänkte Omar Abdel Hamid El-Husseins stolthet över sitt andra hemland Palestina vändas till hat mot Israel så att hans ögon blixtrade.

Så beskriver Politiken, Danmarks största dagstidning, den misstänkte gärningsmannen i ett porträtt. Den döde 22-åringen hade ett lättantändligt humör, enligt tidningen.

– Han älskade att diskutera islam. Speciellt diskuterade han Israel och Palestinakonflikten. Han var inte rädd för att öppet säga att han hatade judar, säger skolkamraten Victor till Ekstrabladet.

Terrordåden i Köpenhamn

– Han höll sig mycket för sig själv och kom bara till de lektioner som han gillade. Annars var han mycket stillsam, säger klasskamraten, vars fulla namn tidningen inte lämnar ut.

Berlingske Tidende skriver att polis och säkerhetspolis förmodar att han drivits av sympati för den radikala, militanta versionen av islam.

Flyktingläger

El-Hussein var danskpalestinier, född i Köpenhamn. Hur hans föräldrar kom till Danmark är enligt tidningen inte känt. Man vet att de före ankomsten till Danmark vistades i ett palestinskt flyktingläger i Jordanien.

Men enligt El-Husseins vänner var han mycket engagerad i Palestinafrågan, ibland glödande. Han missade sällan en chans att delta i en politisk diskussion om frågan, enligt Politikens källor.

Politiken har talat med två personer som känner El-Hussein privat och två myndighetspersoner som i tjänsten känner 22-åringen. Personerna framträder i tidningen utan namn.

Den danska polisen har hittills inte gått ut med uppgifter om hans motiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Köpenhamn

Mer i ämnet