Påven vill reformera kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Sedan han valdes för fyra månader sedan, har den argentinska påven Franciskus blivit omåttligt populär. ”Jag vill ha en fattig kyrka till de fattiga”, säger Franciskus, som utlovar radikala reformer i Vatikanen.

Franciskus första resa som påve gick till den italienska ön Lampedusa. Dit anländer tiotusentals flyktingar från Afrika varje år. De flyr krig och misär och ger sig ut på en livsfarlig resa över havet i usla gamla skrov. Genom åren har 20 000 drunknat. De var dessa anonyma offer som Franciskus ville hedra med sitt besök på ön.

– Vem har gråtit för dessa systrar och bröders död?, sade påven.

Ny påve vald

Han uppmanade alla som deltog i hans mässa att ”väcka sina samveten”. Och han önskade de muslimska flyktingarna på ön en god början på fastemånaden Ramadan.

En mycket ovanlig påve

Franciskus som egentligen heter Jorge Bergoglio och tidigare var ärkebiskop i Buenos Aires, är en mycket ovanlig påve. Han har sagt nej till den pampiga lägenheten i det Apostoliska Palatset, där alla påvar före honom har bott. Hans påvering är av silver, inte av guld, och han vill inte bära de traditionella röda påvetofflorna. Han kommer inte att ta semester på påveslottet Castel Gandolfo, utan stannar kvar på hotellet Casa Santa Marta som har blivit hans hem i Vatikanen.

– Jag mår inte bra av att leva isolerad, motiverar han sitt val.

Vatikanexperterna tolkar detta som att påven vill vara så fri som möjligt i förhållande till medlemmarna i den påvliga regeringen, Kurian. Franciskus har redan tillsatt kommissioner och arbetsgrupper för att rensa ut korruption, maktspel, skumma finanser i Vatikanens bank Ior och försök att sopa sexskandaler under mattan.

Fått många fiender

– Påvens hållning vad gäller pedofili är nolltolerans och kravet att misstänkta präster ska lämnas över till respektive lands rättsväsende, säger Vatikanexperten Ignazio Ingrao.

Franciskus radikala linje skrämmer många i Vatikanens administration och har gett honom fiender. Traditionalistiska katolska sajter på internet kritiserar påven för att inte leva upp till sin roll, att inte intressera sig tillräckligt för de så kallade ”icke förhandlingsbara frågorna”, som abort, dödshjälp och samkönade äktenskap och för att vara en dålig teolog. Hans enkla livsstil och spontana kontakt med de troende blir en indirekt kritik mot kyrkans mest maktfullkomliga och försoffade representanter.

”Visar vägen för en ny invandrarpolitik”

Men bland de troende har Franciskus blivit enormt populär. Det var svårt att få besökare till den gamle påven Benedictus XVI:s offentliga bön Angelus på söndagar. Nu strömmar pilgrimer dit i tusental. Var helst Franciskus visar sig möts han av jublande massor.

– Jag tycker om påven därför att han är ödmjuk och talar direkt till de troende. Han förstår både unga och gamla, säger Kylie Gerges från Sydney som vi träffar på Petersplatsen.

– Han är folklig och trevlig, men jag tror att han får mycket att gör med att höja prästernas moral, säger Alex Galli från Filippinerna och skrattar.

I Italien sade integrationsministern Cécile Kyenge att påven visar vägen för en ny invandrarpolitik genom sitt besök på Lampedusa.

– Vi måste övervinna vår likgiltighet och återgå till en politik som ser på invandringen som ett sätt att ta emot människor, inte att hålla dem ifrån oss.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny påve vald

Mer i ämnet