Foto: SVT

Hania slapp undan Auschwitz – gömdes av polsk familj

Uppdaterad
Publicerad

Hania Rosenbergs mamma räddade henne från Auschwitz genom att smuggla ut henne ur ghettot till en polsk familj som gått med på att gömma henne. I ett och ett halvt år fick 10-åriga Hania gömma sig i en potatiskällare – medan hennes föräldrar fördes till förintelselägret.

Hania Rosenberg föddes i den polska staden Oswiecim, staden där förintelselägret Auschwitz byggdes. Eftersom hon var judinna deporterades hon tillsammans med sina föräldrar till ett ghetto, där de skulle vara innan de skulle deporteras till förintelselägret.

Men Hanias mamma förstod vad som var på gång och lyckades smuggla ut henne ur ghettot.

Auschwitz befrielse 70 år

– Det var en risk för alla barn. Vi visste redan då att barnen var de första som skulle mördas. Så min mamma planerade in att jag inte skulle vara med i transporten som gick till Auschwitz. Det förberedde hon i ghettot på egen hand, säger Hania Rosenberg.

Hanias mamma hade länge känt på sig farorna som väntade för judarna.

– Hon förstod det redan 1934. Därför skaffade hon inga fler barn än mig, säger Hania Rosenberg.

Gömdes av en polsk familj

En polsk familj vågade ta emot Hania. Till en början kunde hon med hjälp av födelseattesten till en kusin till familjen leva i relativ frihet i ett år – tills hon blev igenkänd av en granne. Då fick familjen gömma Hania i källaren istället, där hon fick tillbringa ett och ett halvt år.

Risken för angivare var stor.

– Det var därför det var viktigt att jag försvann ur huset utom synhåll för grannarna, därför hamnade jag i en potatiskällare, säger Hania Rosenberg och fortsätter:

– Det heroiska i den här historien var inte att min mamma fick ut mig ur ghettot utan att den polska familjen kunde ta emot mig med risk för att hela familjen kunde bli skjutna om de upptäcktes.

Föräldrarna fördes till lägret

Hania Rosenbergs föräldrar fördes till koncentrationslägret. Hennes pappa gasades ihjäl redan efter tre veckor, då han inte längre orkade stiga upp från britsen. Hanias mamma arbetade i ammunitionsfabriken och lyckades hålla sig vid liv ända till oktober 1944 då hon och många andra gav sig iväg på dödsmarschen till Tyskland.

– Jag var mellan nio och tio år gammal när jag satt i källaren. Jag visste ingenting om min mamma. Jag hoppades att någon skulle komma och hämta mig, men det visste jag inte, säger Hania Rosenberg.

Återförenades i Sverige

Men Hanias mamma lyckades överleva och hon fick hjälp av de vita bussarna att ta sig till Sverige. Sedan hjälpte Röda korset henne att hitta sin dotter. 1946 kom Hania till Sverige och kunde återförenas med sin mamma igen.

– Jag kunde inte vara kvar hos familjen som gömt mig eftersom jag var så pass sjuk och de inte kunde sköta mig, det fanns inga mediciner. Jag fördes till ett läget för föräldralösa barn där Röda korset kom och hittade mig och tog mig till Sverige där jag fick träffa min mamma, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Auschwitz befrielse 70 år

Mer i ämnet