Foto: TT

De flyr från IS terror

Uppdaterad
Publicerad

Efter protester öppnade Turkiet på fredagen upp sina gränser för tusentals syriska kurder som flyr från sina byar som intagits av terrororganisationen Islamiska staten, IS.

Bilder visar hur sjuka och utmattade människor bärs över gränsen. Andra bär på små barn och tunga väskor med de tillhörigheter de lyckats skrapa ihop inför flykten.

– Pansarvagnar från den Islamiska staten attackerade vår by. De förstörde våra hus med pansarvagnarna och vi kunde höra dem göra det under tiden som vi flydde. Vi vände oss om och såg våra hus brinna på håll. Bara några av oss kunde passera gränsen. Vi var omkring två tusen människor där, säger Bahattin Sefkat som är en av dem som flytt över gränsen.

Syrienkriget

Intog 20 kurdiska byar

De är på flykt undan extremiströrelsen Islamiska staten, IS, som ska ha intagit över 20 kurdiska byar de senaste dagarna i Syrien i samband med en framryckning mot staden Ayn al-Arab (Kobani på kurdiska), nära gränsen till Turkiet. IS-terroristerna ska ha använt tunga vapen, som stridsvagnar, när de attackerade områden nära staden.

Tårgas och vattenkanoner

Oroligheter uppstod när turkiska kurder protesterade mot att gränssoldaterna  försökte hindra de syriska kurderna att ta sig över. Den turkiska polisen och soldater sköt tårgas och vattenkanoner på mängder av människor som protesterade.

Protesterna utbröt när Turkiets huvudstad Ankara, som hittills tagit emot cirka 1,5 miljoner flyktingar från konflikten, signalerade att det inte fanns kapacitet att ta in fler.

Premiärminister: ”Vi kommer ta emot våra bröder”

Efter protesterna backade dock Turkiets premiärminister.

– Vi kommer att ta emot våra bröder som flyr ... från Syrien eller vilket annat ställe som helst, utan någon etnisk eller sekteristisk diskriminering, säger Ahmet Davutoglu till BBC efter protesterna.

Sedan kriget började för tre år sedan har tre miljoner syrier registrerats som flyktingar i utlandet, enligt FN som deklarerat att Syrienkriget är den största humanitära katastrofen i vår tid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet