Här gör Malala Skavlan mållös

Uppdaterad
Publicerad

Unga Malalas kamp berör många. När fredspristagaren förra året gästade ”Skavlan” fick hon till och med den talföre programledaren att bli mållös.

Förra hösten gästade Malala Yousafzai Skavlan i SVT.  Den nu 17-åriga skolflickan berättade då att hennes första uppväxtår var lyckliga. Att livet i Swatdalen i norra Pakistan – bland höga berg och gröna dalar – var gott. Men allt förändrades 2007 – när talibanerna började etablera sig i området.

– Vid den tiden var nästan alla tysta. Det finns några anledningar till det. Vem som än pratade hittades nästa dag död på torget. Varje natt slaktades folk och på grund av rädslan och terrorn vågade ingen prata vid den här tiden.

Medier

Föredrar att tala

Det fanns några som ändå vågade prata. Malala Yousafzai och en del andra flickor berättade för media om situationen i Swatdalen. Och media lyfte deras berättelser,spred dem över hela världen.

Malala Yousafzai berättar att hon och de andra ständigt fick frågan om de inte var rädda att dödas för att de öppet kritiserade de hårdföra islamisternas agerande.

– Att leva så där med terrorister runt om kring dig, då kommer man att bli dödad av dem. Så då är det bättre att prata först och sen bli dödad. Jag föredrar i alla fall det, säger Malala Yousafzai.

”Vill starta ett heligt krig”

Malala säger att hon alltid bär sin hijab, för henne är det en symbol för hennes stolthet över att vara muslim.

– Islam är en religion för fred, brödraskap och mänsklighet. Den ber dig inte att döda eller slakta folk. Terroristerna vill göra Allah till lags, jag vill också göra Allah till lags. Men jag vill ha ett heligt krig för att rädda folk. Jag vill starta ett heligt krig för flickors rättigheter, inte för att döda människor.

Se hela klippet med Malala Yousafzai här ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet