De svarta sopsäckarna bärs i väg till platsen för massgraven. Foto: Scanpix

Här fylls de första massgravarna

Uppdaterad
Publicerad

300 svarta sopsäckar radades upp på torsdagen utanför den ödelagda staden Tacloban på Filippinerna.

Drygt en vecka efter att orkanen Haiyan dragit fram genom Filippinerna lider landets människor mer än någonsin. I staden Tacloban ligger fortfarande döda kroppar längs gatorna.

I dag grävdes stadens första massgrav, där 300 oidentifierade kroppar sänktes ned – utan någon begravning eller bönestund.

Monsterorkanen Haiyan

– När jag ser det här påminns jag bara om vad som hänt från dagen då orkanen slog till – fram tills i dag, säger stadens borgmästare Algred Romualdez till AP.

”Det är förskräckligt”

Samtidigt blir läget för de överlevande allt mer kritiskt. Stor brist på mat och rent vatten, tillsammans med upptrappat våld i de drabbade delarna av landet har gjort situationen ohållbar enligt många hjälporganisationer.

Chefen för FN:s humanitära verksamhet, Valerie Amos, sade på torsdagen att hjälpen måste nå de nödställda snabbare.

– Läget är förskräckligt. De som har kunnat ta sig därifrån har gjort det. Ytterligare många fler försöker. Människor är i extremt behov av hjälp, sade Amos till journalister i Manila.

Att se till att hjälpleveranserna når ut snabbare har nu högsta prioritet, enligt Amos.

”Man var inte beredd”

SVT:s korrespondent Niklas Sjögren är på plats i Manila i väntan på att få komma ut till de drabbade områdena. Han kallar situationen för en ”mardröm” och säger att omvärlden inte var beredda på att situationen på Filippinerna skulle bli så allvarlig som den nu är.

– Frågan är om det är för sent att rädda många utav de som svävar mellan liv och död. FN själva säger ju att nu kämpar man för att inte fler ska dö i efterdyningarna av orkanen än vad som dog i själva orkanen.

När det gäller rapporter om att människor plundrar affärer och bostäder säger Niklas Sjögren att man ”ska vara försiktig” med att döma de som kämpar för att hålla sig själv och sina familjer vid liv – ibland till nästan vilket pris som helst.

– Man kanske skulle gjort likadant om man var i samma situation. Däremot det här med att man skjuter mot räddningsfordon är ju något helt annat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Monsterorkanen Haiyan

Mer i ämnet