Foto: TT

Här hedrar de orkanen offer

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkklockorna ringde och rislyktor släpptes mot himlen när Filippinerna på årsdagen hedrade offren för orkanen Haiyan.

Innan gryningen vandrade mer än 5.000 människor med ljus och vita ballonger runt staden Tacloban på ön Leyte.

Tacloban var en av de värst drabbade städerna när Haiyan svepte in över Filippinerna den 8 november förra året. Över 6.000 människor dödades och miljontals blev hemlösa.

Längs med gatorna i staden har ljus och blommor placerats ut och sörjande släppte hundratals rislyktor mot himlen.

Höll mässa

En utomhusmässa hölls vid den nästan halv hektar stora massgravplatsen strax utanför Tacloban, där nästan 3.000 människor begravts. Sörjande skrev namnen på de omkomna på vita kors som satts ut för att representera de offer som ännu inte identifierats, rapporterar BBC.

– Det är viktigt att vi gör det meningsfullt, så att nästa generation kommer att minnas det här, säger stadens borgmästare Alfred Romualdez till nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt protesterade hundratals människor i Tacloban och krävde att regeringen ordnar bostäder och jobb till dem. En nästan tre meter hög avbild av president Benigno Aquino III brändes, efter anklagelser om att biståndspengar har förskingrats, enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.