default_caption

Här hittas en ny jättefisk

Uppdaterad
Publicerad

En ny sillkung har hittats i södra Kalifornien i USA. Det är andra gången på en vecka som det mystiska djuret hittats – trots att det i vanliga fall lever i djupet.

Sillkungar, som tror ligga bakom legender om sjöormen, lever egentligen på mellan 300 till 600 meters djup.

Men i lördags hittades en 5,5 meter lång sillkung på grunt vatten utanför Avalon i södra Kalifornien. Flera personer fick hjälpas åt för att få upp jättefisken på land.

Nytt fynd

På tisdagen hittades sedan ytterligare en sillkung på grunt vatten i södra Kalifornien. Den gången lyckades en dykare själv få upp jättefisken, som var fyra meter lång, på land i Oceanside.

– Jag tänkte: ”Häftigt det där en en sillkung”. Vi har läst om sådana i skolan. Jag är helt imponerad av att få se en, sa Destiny Crite, när hon besökte platsen tillsammans med sina klasskompisar.

Saknar käktänder

Sillkungar har bandformade bräckliga kroppar med silveraktiga sidor och blåaktig rygg. Ögonen är stora och runda medan munnen är framskjuten och saknar käktänder.

Mellanstadieeleverna som tittade på tisdagens fynd konstaterade att fisken saknar fjäll och stjärtfena, men att käken på den är stenhård.

Har hittats i Sverige

Sillfiskar lever i alla vatten och har även hittats i Sverige vid flera tillfällen. Senast 2010 då en fisk upptäcktes utanför Bovallstrand.

Vad som har fått två sillfiskar att på kort tid simma upp på grunt vatten utanför Kaliforniens kust är fortfarande oklart.

Sillkungarna leker just nu, varpå yngel driver med havsströmmar till ytan men fynden har varit fullvuxna fiskar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.