Här är en av de katter som ”jobbar” på det nyöppnade kattcaféet i Bryssel. Foto: EBU

Här ingår katter till kaffet

Uppdaterad
Publicerad

Att kunna klappa katter samtidigt som man äter lunch eller dricker en kopp kaffe har länge varit populärt i Asien. Nu har Belgiens första kattcafé öppnat. – Det är avslappnande och gästerna blir på gott humör, säger ägaren Monika Jurczykowska.

Tanken med kattcaféet är att gäster som tycker om katter, men som av olika anledningar inte kan ha en egen, ska kunna klappa och umgås så mycket de vill med caféets katter.

– Katterna vandrar omkring inne här inne och man kan leka med dem, säger Monika Jurczykowska.

En av gästerna som besöker kattcaféet säger att hon älksar katter, men har inte haft någon på 21 år.

– Katter är avstressande och de hjälper mig mycket. Jag hade en katt tidigare, men den dog. Och jag skaffade ingen ny.

Bra för de äldre

De finns de som förmodligen skulle invända mot ett kattcafé ur hygiensynpunkt. Men enligt ägaren får katterna inte komma in i köket, gästerna får inte mata dem och kattlådor och matskålar finns i ett angränsande rum.

Katter sägs också ha en god effekt på äldre människors välbefinnande. En annan av caféets gäster har tagit med sig sin 90-åriga mormor som bor på ett äldreboende.

– Min mormor älskar katter. Hon skrattar och glömmer att hon har ont. Hon minns också sin barndom när hon träffar katterna. Det gör henne väldigt gott.

SE REPORTAGET OVAN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.