Så exemplifierar sajten Tomnod hur en ”lyckad” jakt på det försvunna planet skulle kunna se ut. Foto: Skärmdump.

Här kan du hjälpa till att leta efter det försvunna planet

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 100.000 personer har redan hjälpt till i insatserna att försöka hitta det försvunna malaysiska planet via nytagna satellitbilder.

På sajten Tomnod kan internetanvändare skrolla runt på en satellitkarta över de områden där det försvunna flygplanet beräknas ha kraschat. Man tittar på bilder och “taggar” intressanta platser. De typer av objekt man främst letar efter är vrakdelar, livflottar och oljespill.

Två miljoner bilder var 10:e minut

Sajten där kartorna lagts ut har redan visat mer än 100 miljoner satellitbilder för internetsurfare. Under gårdagen ökade intresset än mer och fler än 2 miljoner satellitbilder genomsöktes av internetanvändare var tionde minut. Ju fler som taggar en plats desto mer intressant blir platsen för utredare och sökpatruller.

Malaysiskt plan försvann

Nål i höstack

Området som är intressant för utredarna är dock gigantiskt och det har också utökats flera gånger efter nya uppgifter kring hur planet kan ha färdats efter att det slutade sända ut positioneringskoordinater. Därför kan arbetet liknas vid att leta efter en nål i en höstack, men ju fler som hjälper till desto större blir chansen att det gemensamma arbetet ska bära frukt.

den här länken kan du också hjälpa till att granska satellitbilderna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malaysiskt plan försvann

Mer i ämnet