Hundar lär sig köra bil

Uppdaterad
Publicerad

Djurskyddsorganisationen SPCA i Nya Zeeland har tagit ett annorlunda grepp för att uppmärksamma övergivna hundar – de ska lära dem att köra bil.

Blandrasen Monty hoppar självsäkert upp i förarsätet i den specialanpassade hundkojan. På kommando från sin skötare lägger han sedan i ettan och kör säkert iväg – allt dokumenterat av en nya zeeländsk tv-kanal.

Det är djurrättsorganisationen SPCA i Nya Zeeland som tagit det lite annorlunda greppet för att uppmärksamma sin sak. Genom att visa hur mycket hundarna kan lära sig, till och med att köra bil, vill de få fler att adoptera övergivna hundar.

Ansvarig körskollärare är Mark Vette – en legend i dressyrbranschen efter att  bland annat ha lärt råttor och fåglar att agera framför kameran. Den sju veckor långa intensivkursen började inomhus.

Hundarna fick lära sig att sitta, växla, gasa och bromsa enligt regelboken. Efter två veckor fick de prova att köra på riktigt.

– Vi har 10 inlärda beteenden som vi lägger ihop till en sekvens. Det är mycket för hunden att lära och det tar ganska lång tid, berättar Mark Vette för 3News.

Träningen är nu i slutskedet – på måndag ska hundarna visa upp sina kunskaper i direktsänd tv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.