Med några sekunder kvar till slutet tar föräldrarna till den dödade mannen bort snaran från Balals nacke. Foto: TT

Här räddas han från döden – av sitt offers mamma

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals människor avrättas i Iran varje år, men Balal är inte en av dem. Han räddades i sista sekund – av sitt offers mamma.

Den 15 april skulle iranske Balas liv ta slut, efter att han dödat en 18-årig man under ett knivslagsmål på gatan. Han fick gå förbi sin gråtande mor, fram till avrättningsplatsen där föräldrarna till den döde mannen väntade.

Balal stod på en stol, med ögonbindel och en snara runt halsen, när hans offers mor tog steget fram för att knuffa undan stolen och avsluta hans liv. Men då hände det oväntade.

Modern gav Balal en hård örfil, men rörde inte stolen. I stället kom fadern fram och lyfte snaran från Balals nacke, och skonade hans liv. Bredvid stod en fotograf, som fångade stunden när mördaren skonades från sitt straff.

– För tre dagar sedan såg min fru min äldsta son i en dröm. Han berättade att han hade det bra och bad henne att inte utkräva hämnd. Det här lugnade ner min fru och vi bestämde oss för att tänka över allt fram tills avrättningsdagen, säger offrets pappa, Abdolghani Hosseinzadeh, enligt Guardian.

Balal hade en sällsynt tur. Under förra året skedde 369 avrättningar i Iran, enligt Amnesty. Efter Kina är det det högsta antalet i världen. Senast förra veckan anklagade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon Irans president Hassan Rouhani för att inte göra tillräckligt för att förbättra landets regler för mänskliga rättigheter.

Men trots Balals tur kommer han inte nödvändigtvis släppas fri. Enligt iransk lag har offrens familjer en avgörande röst när det gäller avrättningar, men inte vid fängelsestraff.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.