SVT:s team Anna Stålberg och Susan Ritzén på plats i förödelserna i byn Khozaa på Gazaremsan. Foto: SVT

”Har sett så mycket förtvivlan och hopplöshet”

Uppdaterad
Publicerad

Byn Khozaa utanför staden Khan Yunis på Gazaremsan är jämnad med marken. Under de förstörda husen ligger fortfarande döda kroppar. SVT har lyckats ta sig till byn och mött förtvivlade bybor som förlorat allt – både sina hem och många familjemedlemmar.

Det var för ungefär nio dagar sedan som byn Khozaa på Gazaremsan började bombas och attackeras av israeliska marktrupper. Byn har varit helt avstängd från omvärlden och israeliska elitsoldater har letat efter tunnlar i marken. Nu finns inga hus kvar. Rykten om situationen i byn Khozaa har gjort att journalister länge har försökt ta sig dit, men det var först i dag som SVT:s team med reporter Susan Ritzén och fotograf Anna Stålberg kunde nå fram.

Synerna de mötte var fruktansvärda.

Konflikten i Gaza 2014

– Det som förut var en vacker ort i ett idylliskt landskap är nu helt jämnad med marken. Man kan inte ens se hur husen såg ut. Det enda man kunde identifiera var några sidor ur en bok och en läppstiftshylsa. Och kropparna ligger kvar där under de förstörda husen, säger Susan Ritzén.

”Syner som fullständigt knockar en”

Förtvivlade bybor har gjort allt för att ta sig tillbaka till sin hemby för att med egna ögon se förödelsen. SVT träffar delar av familjen El Najar som tvingats sälja mat de fått på en FN-anläggning för att kunna få skjuts hem till byn.

– Två kvinnor ur familjen berättade att de förlorat 20 familjemedlemmar i attacken. Från officiellt håll talar man om 40 döda i byn hittills, men den egentliga dödssiffran ligger långt högre än så, säger Susan Ritzén.

Hon fortsätter:

– Jag har sett syner i dag som fullständigt knockar en, så mycket förtvivlan och hopplöshet att jag är helt slut nu.

Svårt för hjälp att komma in

Israels eldupphör som skulle varat under måndagen bröts efter bara några timmar, då en åttaårig flicka dödades i en attack mot ett flyktingläger. Eldupphöret skulle göra så att palestinier kunde ta emot hjälpsändningar – men Susan Ritzén tvivlar starkt på att några sådana har kunnat komma fram.

– FN jobbar inte enkelt här. För ett par dagar sedan öppnades gränserna i några timmar och det enda som lyckades komma in var två lastbilar med bensin. Det finns varken el eller vatten. Man sade att bankerna skulle öppna ett par timmar i dag och folk stod och köade, men jag tror inte de någonsin öppnade.

”Vi sover på gatan”

Hon beskriver folks desperation och hur köerna ringlar sig långa för att få mat och gasol för att kunna laga mat. Men allt håller på och ta slut och det finns inget mer att få tag på.

– På hotellet vi bor på säger man att maten räcker i fyra dagar till. Hotell har pengar så de kan köpa mat. Men det finns ingen mat att köpa.

Susan Ritzén och Anna Stålberg är nu tillbaka i Gaza city där de träffar palestiniern Hamada Kdeh och hans familj som förlorat sitt hem i kriget.

– Vi frågade om han hade någonstans att föra sina barn i säkerhet. Han bara sa; det finns inga säkra platser kvar. Vi sover på gatan, säger Susan Ritzén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet