Hårda strider inne i staden Kobane.

Här strider IS mot kurdisk milis i Kobane

Uppdaterad
Publicerad

Unika bilder visar hur IS-terrorister strider mot kurdisk milis inne i staden Kobane. Sedan IS inledde sin attack mot Kobane har minst 500 människor dödats och 200.000 personer har flytt till Turkiet.

Bilderna ovan uppges visa IS-soldater och kurdiska styrkor i staden Kobane, som ligger i Syrien, på gränsen till Turkiet.

Nästan hälften av staden är i IS-terroristernas händer och IS har intagit flera myndighetsbyggnader i staden.

Terroriströrelsen IS

Använder granatgevär

Klippet vittnar om intensiva gatustrider och man ser att IS-terroristerna är tungt beväpnade med granatgevär och kulsprutor. Bilderna kommer från en grupp som är allierad med IS. Nyhetsbyrån AP har verifierat klippet med lokala källor och experter.

Kurdiska styrkor har slagit tillbaka enstaka anfall, men styrkorna har inte samma tillgång på vapen som IS, som ständigt får nya vapen och soldater och därmed kan fortsätta sina attacker.

– Vi försvarar staden, men vi har bara enkla vapen medan de har tunga vapen, sa Ismet Shiekh Hassan, en av ledarna för de kurdiska styrkorna i Kobane till nyhetsbyrån AP på fredagskvällen.

Varnar för massaker

FN-sändebudet Staffan de Mistura har varnat för att tusentals människor kommer massakeras om IS kopplar greppet om staden helt och hållet.

– Där det finns ett överhängande hot mot civila, kan vi inte, och borde inte tiga, har han sagt, enligt nyhetsbyrån AFP.

Oron för Kobanes öde har utlöst prokurdiska protester i flera länder. Turkiet, som kurder anklagat för att hindra hjälp till Kobane, har under de senaste dagarna skakats av kravaller och gatuvåld med minst 31 dödsfall som följd, skriver nyhetsbyrån Reuters.

USA försöker få med Turkiet i kampen mot IS och nu har Turkiet lovat att träna rebeller, enligt Marie Harf vid amerikanska UD.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet