Hård debatt om ny bosättarstadsdel

Uppdaterad
Publicerad

Israeliska myndigheter har slutligt godkänt byggplaner på 2.610 nya hem för i första hand bosättare mellan Jerusalem och Betlehem, rapporterar den israeliska fredsorganisationen Fred nu.

Draget kallas den första helt nya stadsdelen för bosättare i Jerusalems annekterade delar sedan 90-talet.

Planerna på nya bostäder i Givat Hamatos, på palestinsk mark mellan Jerusalems stadskärna och Betlehem, kallas av PLO-politikern Hanan Ashrawi ett exempel på Israels ”otyglade bosättningsprojekt” och ett ”farligt politiskt vansinne”, skriver palestinska nyhetsbyrån Wafa.

Hon får ovanligt kraftigt stöd från Israels närmaste allierade. USA är ”djupt bekymrat” över det israeliska beslutet, som ”förgiftar stämningen” och dessutom ”föranleder frågor om Israel verkligen är inriktat på en framförhandlad fred”, säger USA:s UD:s talesperson Jen Psaki enligt nyhetsbyråer.

”Bara för att sabotera mötet”

Vita huset meddelar också att president Barack Obama tog upp Givat Hamatos när han mötte Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Washington i onsdags kväll svensk tid.

Netanyahu avfärdar kritiken.

– Detta uppmärksammas nu bara för att sabotera mötet (med Obama), säger han till medier i USA.

Premiärministern förklarar att judar ska kunna bo var som helst i Jerusalemsområdet, och att planprocessen för Givat Hamatos har pågått i två år. Godkännandet som Fred nu (Peace Now) uppmärksammar är enligt Netanyahu bara en teknikalitet.

Organisationen Terrestrial Jerusalem (TJ) refererar dock till uppgifter om att Netanyahu tidigare stoppat planerna, av rädsla för att stöta sig med omvärlden, men nu gett slutgiltigt grönt ljus.

Enligt TJ ingår Givat Hamatos i en farlig trend – om Israel får upp en bebyggd ”buffert” mellan Betlehem och de östra delar av Jerusalem som palestinierna vill ha till huvudstad omöjliggörs mycket av det palestinska samhällslivet i området, och palestiniernas statsbygge försvåras kraftigt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.