Hårda strider i västra Jemen

Uppdaterad
Publicerad

Intensiva strider mellan shiitiska rebeller och sunnitiska jihadister fortsätter i Jemen, med minst 60 dödade under måndagen.

15 människor, bland dem barn, ska ha dödats i det senaste av flera al-Qaida-bombdåd mot Huthi-rebellerna som avancerat västerut och söderut från huvudstaden sedan de i september kopplat greppet om landets politiska styre.

Självmordsattentatet, vid en rebellpost i staden Rada, tros ha riktats mot en Huthi-delegation som just avslutat telefonförhandlingar med al-Qaida i Jemen. Jihadisterna har svurit att skydda sunnimuslimer från vad de hävdar är Huthirebellernas försök att återupprätta det imamat – under den sunnitiska inriktningen zaidism – som styrde landet under ett tusental år fram till 1962.

I tisdags intog rebellerna hamnstaden Hodeida. Samtidigt kräver allt mer högljudda separatister i syd självständighet från centralmakten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.