Tjock rök syntes över flygplatsen i Donetsk efter strider på onsdagsmorgonen. Foto: AP/TT

Stor offensiv mot flygplatsen i Donetsk

Uppdaterad
Publicerad

I Donetsk i östra Ukraina har proryska rebeller inlett en ny ”massiv offensiv” för att  inta den regeringskontrollerade flygplatsen, enligt en talesperson för den ukrainska militrären.

Proryska rebeller har i flera veckor försökt ta kontrollen över flygplatsen, som ligger nordväst om Donetsk. På onsdagen gjordes flera misslyckade stormningsförsök och klockan sex på torsdagsmorgonen påbörjade rebellerna en ny ”massiv offensiv” mot den ukrainska militärens positioner, sade en talesperson för den ukrainska militären på en presskonferens i Kiev på torsdagen.

Den vapenvila som formellt gäller från den femte september har brutits upprepade gånger.

På onsdagen krävde striderna i Donetsk tio civila dödsoffer. Fyra lärare och föräldrar dödades när en granat slog ner på en skolgård. De runt 70 barn, som stog uppställda på skolgården, klarade sig eftersom de hann springa ner i en källare.

Strax efteråt dödades sex personer när en granat slog ner på en busshållsplats. En minibuss fattade också eld. Rebellerna och regeringsstyrkorna beskyllde varandra för de här beskjutningarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.