Hårdare bud för Junckers gäng

Publicerad

Det som började så enkelt har blivit allt mer problematiskt för Jean-Claude Junckers tilltänkta EU-kommission. Veckans utfrågningar i EU-parlamentet har fastnat i ett infekterat politiskt spel.

Talande för läget var de officiella kommentarerna efter torsdagens utfrågning av Frankrikes socialistiske förre finansminister Pierre Moscovici.

– Det här var helt enkelt den bästa insatsen vi har sett så här långt, sade socialdemokratiska S&D-gruppens talesperson i ekonomifrågor, portugisiskan Elisa Ferreira.

– Inte trovärdig. I dagens framträdande övertygade herr Moscovici inte alls, sade i sin tur hennes motsvarighet hos kristdemokratiskt konservativa EPP, tyske Burkhard Balz.

Moscovici själv fick ägna mesta delen av sin tid åt att lova att han som EU-kommissionär kommer att behandla alla lika och att han inte tänker se igenom fingrarna med om exempelvis hans hemland fortsätter att visa upp ett för stort budgetunderskott.

– Jag är inte här för att hitta kreativa sätt att ta sig runt reglerna. Alla länder – även Frankrike – måste följa reglerna. Det är min uppgift, sade han.

Beslut dröjer

Högern vill gärna slippa Moscovici som ekonomikommissionär, med hänvisning till den svaga ekonomi han styrt över i Frankrike. Samtidigt vet EPP att S&D i så fall sannolikt kommer att svara med att fälla Spaniens tilltänkte kommissionär, den konservative förre miljö- och jordbruksministern Miguel Arias Cañete.

Vänstern har i sin tur svårt att acceptera Cañete, med starka familjekopplingar till oljebolag, som en trovärdig klimat- och energikommissionär. Å andra sidan vill man inte riskera att också Moscovici röstas bort.

Resultatet tills vidare är att besluten om båda två drar ut på tiden.

Juncker optimist

Ordförande Juncker håller under tiden god min.

– Juncker är av åsikten att alla kandidater hittills på ett övertygande sätt demonstrerat sin kompetens och europeiska engagemang, sade taleskvinnan Mina Andreeva på torsdagens dagliga kommissionspresskonferens i Bryssel.

Utfrågningarna fortsätter till och med tisdag. Om alla kommissionärer då har fått godkänt av sina respektive utskott kan hela parlamentet rösta om ett klartecken den 22 oktober.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.