Regnbågsflaggan som symboliserar HBTQ-rörelsen. Foto: AFP

HBTQ-aktivist misshandlad med askfat

Uppdaterad
Publicerad

En tysk 27-årig man som deltog i på en gaykonferens fick livshotande hjärnskador när han misshandlades svårt i centrala Belgrad på lördagen, uppger serbisk polis och HBTQ-aktivister till AP.

Jovanka Todorovic, som företräder gaygruppen Labris, berättade för AP att mannen attackerades tidigt på lördagsmorgonen av en grupp unga män som slog honom med ett askfat i glas och skrek: “Vi vill inte ha invandrare i Belgrad!”

Huvudskador

Sjukhuset i Belgrad uppgav till nyhetsbyrån att mannen led av interna blödningar och huvudskador.

– Han har opererats och hans tillstånd är allvarligt, säger den tjänstgörande sjukhuschefen Dusan Jovanovic.

Serbien har en lång historia av att högergrupper attackerar HBTQ-aktivister. Landet har upprepande gånger lovat att upprätthålla mänskliga rättigheter, efter att de har ansökt om medlemskap i EU.

Protester efter attacken

Hundratals HBTQ-aktivister har under dagen marscherat för att visa sin avsky mot attacken i centrala Belgrad, enligt serbiska källor. Demonstranterna höll i skyltar där det stod: ”Stoppa våldet” och ”Era principer, vårt blod.” En stor grupp poliser skyddade demonstranterna.

– Om det är sant att attackerarna sa att de inte ville ha utlänningar i Serbien så är det en ny våg av främlingsfientlighet som visar sig i och med den incindenten, sa den tyska ambassadören i Serbien, Heinz Georg Wilhelm.

Polisen jagar gärningsmännen

Serbiens inrikesminister Nebojsa Stefanovic lovade att polisen skulle få tag på de som attackerade HBTQ-aktivisten.

– Jag har inlett en utredning. De som har attackerat mannen ska snarast ställas inför rätta, sa han.

Han meddelade att utlänningar visst var välkomna i Serbien.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.