Hemlig tysk rapport: ”Ukrainas regering riskerar inbördeskrig”

Uppdaterad
Publicerad

En hemlig rapport som utarbetats för den tyska regeringen varnar för att den ukrainska regeringen inte har läget under kontroll. Ett stort problem är de extremistiska nationalisterna i regeringen.

Det är det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel som avslöjar rapporten under rubriken ”Kievs regering riskerar ett inbördeskrig”. Rapporten studeras nu enligt Der Spiegel flitigt i den tyska förbundskanslerns kansli och inom det tyska utrikesdepartementet.

Rapporten är gjord av Stiftung Wissenschaft und Politik (Stiftelsen vetenskap och politik) som finansieras av regeringen. Det är alltså en sorts underrättelserapport, men den är enligt Der Spiegel ”diplomatiskt formulerad”.

Krimkonflikten

Dyster bild

Trots detta målar den en dyster bild av Ukrainas framtid under den nuvarande tillfällige premiärministern Arsenij Jatsenjuk, som enligt rapporten vägrar se följderna av sin egen politik.

Rapporten betvivlar att presidentvalen den 25 maj verkligen kan äga rum. Den anser det tveksamt att regeringen lyckas garantera tillräcklig stabilitet för att valen ska kunna genomföras på ett organiserat sätt.

Det är det nationalistiska partiet Svoboda som besätter posten som ansvarig för ”skyddet av de nationella minoriteterna genom vice premiärminister Oleksandr Sytj. Han tillhör alltså samma parti som den parlamentsledamot som förra veckan genom misshandel tvingade chefen för stats-tv att avgå. Partiet beskrivs ofta som högerextremistiskt.

Splittrar nationen

Med en sådan personal kan försoningen mellan det nationalukrainska västra Ukraina och den rysslandsvänliga östra delen inte lyckas, enligt rapporten.

Det nationalgarde som regeringen nu sätter upp splittrar nationen, varnar rapporten. Gardet blir främst en samlingspunkt för nationalister från västra delen av landet. I det ryskspråkiga Odessa bemöts gardet med ropet ”Förrädare!”.

– I förbundskanslerns kansli och inom utrikesdepartementet vet man nu vilka risker den ukrainska övergångsregeringen medför, skriver Der Spiegel. Rapporten har titeln ”Ukraina mitt i krisen”.

Stormrika oligarker styr

Analysen fastslår den totala förlust av förtroende för regeringen som råder i öst och varnar:

– Det finns knappt någon representant i regeringen som invånare i de östliga och sydliga delarna av landet kan identifiera sig med.

En av orsakerna till misstron är att regeringen har utsett stormrika oligarker som statliga guvernörer i öst. Detta undergräver anseendet för regeringen.

Premiärminister Jatsenjuk försökte lugna de sydliga och östliga delarna av landet med ett ett tv-tal på ryska. I detta område finns en stor minoritet ryskättade och rysktalande.

– Min fru talar mest ryska, var ett av Jatsenjuks budskap som inte gick hem. Efter talet demonstrerade på nytt tusentals mot regeringen. Regeringen anser att det är protester som underblåses av Ryssland.

Rysk propaganda

Trots det ryska understödet talar rapporten om att det är tiotusentals ukrainare som också demonstrerar mot regeringen i Kiev.

Rapporten understryker att rysk propaganda spelar en stor roll för att underblåsa missnöjet men menar att en orsak till motsättningarna också är den nuvarande regeringens sammansättning, alltså den västliga dominansen.

I öster kommer allt starkare krav på att Ukraina ska göras om till en federal stat med ökat inflytande för delstater. Men Jatsenjuk har i en intervju tillbakavisat detta som ett trick från Moskva att undergräva Ukrainas suveränitet.

Extrema nationalister

Problemet enligt rapporten, som Der Spiegel citerar, är att Jatsenjuk samarbetar med extrema nationalister, en del av dem kan kallas högerextrema. Dessa kan inte tänka sig sådana reformer som skulle kunna lugna de östra och södra delarna.

Förklaringen till den nuvarande regeringens sammansättning är att den kommer från de tidigare oppositionspartierna som i förra valen var starka i västra Ukraina, medan den avsatte presidenten Viktor Janukovytjs parti hade sitt starkaste stöd i de östra och södra delarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet