Nidbilderna av Hillary Clinton är många på den konservativa rörelsens årsmöte.

Hillary Clinton – hatad och älskad

Uppdaterad
Publicerad

Det är två och ett halvt år kvar innan det är dags för ett presidentbyte i USA och än så länge har ingen kandidat officiellt sagt att han eller hon ställer upp. Men det finns en klar favorit – Hillary Rodham Clinton. Hon leder i alla opinionsmätningar. Republikanerna har redan satt igång motkampanjen.

– Hon är en galen häxa! För hon är en bluff och en manipulerarare, säger en av deltagarna på den konservativa rörelsens årsmöte CPAC (Conservative Political Action) i Washington DC.

Och det är precis så de vill att hon ska uppfattas, som en gammal elak vänstervriden kärring.

Hillary Rodham Clinton är en av USA:s mest hatade och fruktade politiker i den här församlingen.

På CPAC-mötet samlas mäktiga män och kvinnor, vapenförespråkare, abortmotståndare, gamla och nya republikanska stjärnor. Här är Sara Palin fortfarande ett hett politiskt namn, Hillary Clinton anses farlig och ful.

– Vi har en slogan, ”Run Hillary! Run!” och den ska man sätta fram på sin bil, berättar en av mötesdeltagarna.

Deras mål är ett enda: att bekämpa Hillary Clinton.

Leder i opinionsmätningarna

Men hon har många fans också. Hillary Clinton har inte sagt att hon kommer att kandidera till presidentposten, men hon leder ändå stort i opinionsmätningar; både inom partiet och mellan demokrater och republikaner.

Gräsrotsrörelsen ”Ready for Hillary” har i dag två miljoner supporters som jobbar för henne.

Se Lisa Carlssons reportage ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.