Hindunationalister räknar med seger

Publicerad

Inför den sista stora omgången i det indiska valet på torsdag känner det hindunationalistiska BJP vinden seglen. Partiet firar som om partiledaren Narendra Modi redan var premiärminister.

”Jan jan Modi, ghar ghar Modi”, ljuder genom ett valtält i centrala Delhi.

Ett hundratal valarbetare i orangea kepsar och halsdukar ropar att partiledaren Narendra Modi finns i varje människa och i varje hus. På scenen har Delhipolitikern Meenakshi Lekhi från BJP pratat sig hes om hur ekonomin akut måste stärkas efter tio år av Kongresspartiets styre.

– Vi vill ha ett starkt ledarskap, en utvecklad infrastruktur och en bättre affärsmodell, säger hon.

På väggen hänger bilder på henne tillsammans med Narendra Modi, som leder BJP, Bharatiya Janata Party. Han är teförsäljaren som växte upp i en sexbarnsfamilj i delstaten Gujarat och har ett stort stöd i opinionsmätningarna.

Partiledaren stark motor

– Det är Modi som person som har lyft, inte BJP som parti. Modi ses som en stark ledare som framgångsrikt utvecklat Gujarat, säger Dipankar Gupta som är professor i statskunskap och kritisk teori vid Shiv Nadar University i New Delhi till TT.

Delstaten Gujarat, som röstar den 30 april i valet som startade i måndags och nu sker i omgångar med sista omgången den 12 maj, lyfts fram som en positiv förebild i valrörelsen. Gujarat har en erkänt utvecklad infrastruktur och ett blomstrande företagsklimat.

Narendra Modi är samtidigt kontroversiell och särskilt hans medlemskap i den hårdföra hindunationalistiska organisationen Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) är omdiskuterat. Modi anses ha låtit bli att ingripa under de antimuslimska kravallerna i Gujarat 2002, där minst tusen muslimer dog. De föranleddes av att 59 hinduiska pilgrimer omkom när ett tåg brann ner i en muslimsk stad.

– BJP vill först och främst skapa en nation där hinduismen prioriteras före andra religioner. De hyllar Indiens hinduiska historia, vill inte ge en särskild status till Kashmir och vill i vissa fall att muslimer och kristna konverterar till hinduismen, säger Dipankar Gupta.

Sekterism under valet, pragmatiker sen?

Det finns därför en rädsla att motsättningar kan blossa upp om Narendra Modi blir premiärminister.

– Hindukortet används i valkampen, men därefter får religionen troligen mindre betydelse. Det är alltför många urbana väljare som är ointresserade av en konflikt mellan hinduer och muslimer, säger Dipankar Gupta.

Det finns ett utbrett missnöje mot hur den sittande regeringen agerat efter den omfattande våldtäktsapporteringen under det senaste året. Därför är kvinnors säkerhet en återkommande valfråga.

– Vi vill ha ett paradigmskifte med fler poliser och domare för att kunna garantera kvinnors säkerhet, säger Meenakshi Lekhi.

Stämningen är på topp när hon ger sig ut för att möta väljare på en marknad i norra Delhi. Det är svårt att röra sig i trängseln när Meenakshi Lekhi blickar ner från en jeep och gör segertecken med fingrarna. BJP är här för att vinna.

Fakta: BJP

Bharatiya Janata Party (”Indiska folkpartiet'”) grundades 1980 och utgör den parlamentariska grenen av en större hindunationalistisk och antimuslimsk rörelse. För denna är hinduisk identitet central för indiskhet.

BJP vann stora framgångar – och väckte avsky – genom Ayodhya-kampanjen 1992. Den ledde till att en 1500-talsmoské som påstods vara byggd på ett hinduiskt tempel revs. Omkring 2 000 människor dödades, de flesta muslimer, i de upplopp som följde.

BJP har haft regeringsmakten tre gånger sedan 1996.

En BJP-regering lät genomföra kärnvapensprängningarna 1998. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.