Foto: TT

Historisk maning till fred från PKK

Uppdaterad
Publicerad

Kurdiska rebellgruppen PKK:s fängslade ledare Abdullah Öcalan manar separatisterna att lägga ner vapnen.

Han talar om ett ”historiskt” steg, som kan komma att sätta punkt för det väpnade kurdiska upproret i Turkiet, rapporterar BBC.

– Detta är en historisk maning att ersätta väpnad kamp med demokratisk politik, citerade den prokurdiske parlamentarikern Sirri Süreyya Önder PKK-ledaren vid en presskonferens där Öcalans fredsbudskap fördes fram.

På presskonferensen deltog även Yalcin Akdogan, biträdande premiärminister i Turkiet, rapporterar BBC.

Det är första gången ett budskap från Öcalan förs fram i turkisk tv i närvaro av regeringsföreträdare.

Akdogan underströk vikten av ett eldupphör, och även han ser Öcalans besked som historiskt:

– Vi har nått en viktig och historisk punkt i fredsprocessen, säger den biträdande premiärministern.

Öcalan proklamerade eldupphör även för två år sedan, och då förutspåddes att den skulle bli kortvarig. Det har skett bakslag i form av våldsutbrott, men bedömare ser dem som mindre allvarliga än många gånger tidigare under den långa konflikten.

Den fängslade kurdledaren har tidigare sagt att han aldrig skulle mana PKK-separatisterna att lägga ned vapnen om inte Turkiets regering först gått med på förhandlingar om en fredlig lösning av kurdfrågan. Det gavs dock inga besked på presskonferensen om det getts några löften om samtal.

BBC rapporterar att fler än 40 000 personer, främst kurder, har dödats under kampen för en kurdisk stat i Turkiets sydöstra delar. Många har sårats och drivits på flykt, till bland annat Sverige.

Fakta: PKK

Kurdiska arbetarpartiet (Partia Karkaren Kurdistan, PKK), grundades 1978 på marxistisk ideologisk grund.

Rörelsens mål är en självständig kurdisk stat.

PKK:s militära kamp mot turkiska regeringsstyrkor har bedrivits sedan 1984, i stor utsträckning från baser på irakisk mark, nära gränsen.

I norra Irak har kurdiskt självstyre kunnat inrättas med hjälp från väst till följd av Kuwaitkriget 1991 och störtandet av Saddam Hussein 2003. Det har gett kurdisk nationalism vind i seglen.

PKK:s grundare Abdullah Öcalan flydde från Turkiet 1980. Han fängslades i Kenya av turkiska agenter 1999, flögs hem och dömdes till döden. Straffet omvandlades till livstid då Turkiet strävade efter anpassning till EU-normer.

På senare år har det flera gånger rapporterats att PKK varit på väg att lägga ned vapnen. Trots det har strider fortsatt mellan PKK och regeringsstyrkor, som också bombat PKK-baser i Irak.

Turkiets och PKK:s kamp mot extremiströrelsen Islamiska staten (IS) kan vara en faktor som fört de båda fienderna närmare varandra.

Öcalans maning sista februari 2015 från fängelset om att PKK-separatister bör lägga ner vapnen och övergå till demokratisk kamp, betraktas som historisk.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.